Допингскандалите у нас не стихват. Поредният е отново в щангите, като двама наши състезатели са хванати със забранени препарати. Това са националът Ивайло Иванчев (105 кг.) от Асеновград и състезаващият се във Франция Савко Кътев (105 кг.) от Хасково.

Иванчев, който е под ръководството на бившия треньор на Боянка Костова - Лъчезар Кишкилов, е пипнат от ченгета на Международната федерация на 20 август. Пробата е дадена в Дианабад, където щангистите са на лагер. В урината на обещаващия състезател са открити няколко препарата, но засега не е ясно какви. Предполага се, че единият е станазолол, който е от групата на стероидите. Запознати разкриха, че Иванчев е пипнат със същите хапчета, които бяха намерени в пробата на олимпийския шампион за младежи Георги Шиков миналата есен, пише "Дума".

Очаква се от федерацията да разкрият как е станала издънката, защото през юли националите ни се подложиха на проверки в лабораторията в Атина, а месец по-късно Иванчев изгърмя, и то по време на лагера. Вариантите са няколко. Първият е Иванчев да е взимал позволени медикаменти, в които е имало забранените препарати, но състезателят да не е знаел. Другият е асеновградчанинът сам да е приемал допинга, без знанието на треньорите. Вчера генералният секретар на федерацията Борислав Гидиков не си вдигаше телефона, за да даде разяснения.

Олимпийският шампион от Сеул 1988 г. е в Талин, където има европейско за юноши до 20 и 23 г. В Естония Юндер Бейтула (77 кг) заслужи бронз с двубой от 326 кг (145+181).

Савко Кътев пък е хванат през февруари на поредния кръг от френското първенство. В неговата урина е открит тестостерон, който също се използва за увеличаване на мускулната сила.