Гол на Андрю Манджапане само 2:12 минути след началото на продължението донесе на Канада победата с 2:1 над Русия в четвъртфинален мач от световното първенство по хокей на лед, което се провежда в Рига.

Така „червената машина“ беше елиминирана и за първи път в историята няма да спечели турнир, в който участва под неутрален флаг. На олимпийските игри през 1992 и 2018 г. „сборная“ триумфира, след като игра с олимпийското знаме. Русия търпи наказание, наложено заради подкрепяната от държавата програма за допингиране на спортистите.

Сега руснаците финишират на пето място в крайното класиране. На полуфиналите Канада ще играе срещу САЩ. За първи път от 71 години двата тима ще се срещнат в толкова късна фаза от световното първенство. През 1950 г. „кленовите“ листа побеждават американците с 5:0 във финалната група на шампионата. Сега обаче САЩ изглежда по-големият фаворит в мача, тъй като само преди десет дни разби Канада с 5:1 в групата. Това е най-голямата загуба на родината на хокея в историята на двубоите с американците.

САЩ стигна до Топ 4 на световното първенство след убедителен успех над Словакия. В другия полуфинал Германия ще се изправи срещу Финландия. Немците елиминираха Швейцария след дузпи, а скандинавците записаха минимална победа с 1:0 над Чехия.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЧЕТВЪРТФИНАЛИТЕ НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО
Швейцария – ГЕРМАНИЯ 2:3 след дузпи
(1:0, 1:1, 0:1, 0:0, 1:2)
Головете за Швейцария: Рамон Унтерсандер, Фабрис Херзог
Головете за Германия: Том Кюнхакъл, Леон Гаванке
* победен гол от дузпа на Марсел Нубелс

САЩ – Словакия 6:1
(3:0, 1:1, 2:0)
Головете за САЩ: Конър Гарланд (2 гола), Колен Блекуел (2 гола), Александър Чмелевски, Браян Бойл
Гол за Словакия: Петер Цехларик

ФИНЛАНДИЯ – Чехия 1:0
(0:0, 1:0, 0:0)
За Финландия: Йере Инала

Русия – КАНАДА 1:2 след прод.
(0:0, 1:0, 0:1, 0:1)
Гол за Русия: Евгений Тимкин
Голове за Канада: Адам Хенрик, Андрю Манджапане
* Победен гол на Манджапане само 2:12 минути след началото на продължението

ПРОГРАМА НА ПОЛУФИНАЛИТЕ
5 юни (събота), 14:15 часа: САЩ – Канада
5 юни (събота), 18:15 часа: Финландия - Германия