Представители на федерацията ни по плувни спортове, сред които президентът Георги Аврамчев, днес разговаряха с тримата състезатели, уличени в употребата на забранения препарат станозолол. Целта е изясняване на случая. Както е известно, заловените с допинг са талантите Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

"Не стана ясно как се е случило, но тримата оневиниха федерацията и селекционера на националните отбори Кристиян Минковски, който през последните дни беше обект на нападки", обясни Георги Аврамчев след срещата.

"Не сме ги питали дали тримата не са били в един момент пак заедно преди лагера", каза той. 

Повод за последното изявление беше хипотезата на доктор Любомир Петров, че е възможно употребата на допинг да е станала още през декември.

"Изводът от днешната среща е, че с общи усилия продължаваме да търсим възможна външна намеса в този случай", добави Аврамчев.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

"Проведохме едни много приятелски и сърдечни разговори с нашите плувци. Не успя да се разбере откъде е този замърсител, който е изключително стар. Пред нас обявиха, че нямат съмнения в треньора и доктора на отбора", добави той.

На въпрос няма ли усещането, че Минковски се превръща в търсена и желана изкупителна жертва в допинг скандала, президентът на плуването отвърна: "Да! И ако някой има има желание за нападки към него, нека го кажат!".

Предстои изслушването на тримата уличени плувци в Антидопинговата комисия, на която ще присъстват и членове на управата на федерацията. То трябва да се състои до 3 март, уточни президентът Аврамчев и добави, че ще се направи опит за намаляване на предвиденото наказание от 4 години.

Утре плувната федерация дава пресконференция по случая с допинг скандала.

Тримата таланти, дали положителни проби, бяха считани за бъдещето на плуването в България и определяни за важни фигури в изграждането на силна щафета на държавния ни тим - Здравко Баблаков (покрит норматив Б за олимпийските игри в Токио на 100 м бруст), Светлозар Николов (държавен шампион на 200 и 400 м съчетано) и Благой Панайотов (държавен шампион на 200, 800, 1500 м свободен стил).