Каролина Костнер спечели кратката програма при жените на Световното първенство по фигурно пързаляне, което започна днес в Милано (Италия). Каролина изправи публиката на крака след изпълнението си, а в класирането остави зад себе си олимпийската шампионка Алина Загитова (Русия) и Сатоко Мияхара (Япония), пише Красивата страна на спорта. Както е известно, победителката в последните два сезона Евгения Медведева не стартира зарари травма.

Каролина беше блестяща в изпълнението си по музика на Селин Дион и събра 80.27 точки, като повиши върховия си резултат с почти две точки. Границата от 80 точки за кратка програма досега бяха минавали само Загитова и Медведева. Оценката на италианката за компоненти е най-високата реализирана в историята – 38.97 точки (Медведева имаше 38.42 от Олимпиадата). В седмиците преди състезанието тя се върна да работи при Алексей Мишин и скоковете й изглеждат много по-стабилни в сравнение с Олимпиадата. Комбинацията троен флип с троен тулуп, тройният ритбергер и двойният аксел се получиха почти перфектно и взеха бонуси от съдиите, а без изненада пируетите и серията стъпки са с ниво на трудност 4.

Олимппийската шампионка и все още фаворитка за титлата Загитова показа стара слабост, като не беше перфектна в кратка програма. Всъщност, беше близо до перфектното и имаше само леки колебания в много сложната комбинация от троен луц с троен ритбергер. Възпитаничката на Етери Тутберидзе събра 79.51 точки.

Комбинацията беше и проблемът на медалистката от преди три години Сатоко Мияхара, която е временно трета със 74.36 точки. На две след нея е бронзовата медалистка от Пьонгчан Кейтлин Озмънд (Канада), която имаше голяма грешка на двойния аксел, а не приземи чисто и тройния луц. Топ 8 допълват Мария Сотскова (Русия), Габриел Дейлман (Канада), Брейди Тенел (САЩ) и Уакаба Хигучи (Япония).