Президентът на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) Антон Коджабашев предупреди, че щанги в България няма да има, ако Върховният съд отнеме лиценза му.

Коджабашев обвини директно спортното министерство и лично министър Свилен Нейков за пълната разруха на щангите. “След безпрецедентния допинг скандал с 11-те ни състезатели в навечерието на Олимпиадата в Пекин 2008, спасителният вариант все пак беше реален. Солената глоба, наложена от Международната федерация, бе платена в срок, до края на март 2009 г, благодарение на ръководството на бившата Държавна агенция за младежта и спорта”, припомни Коджабашев.

“Министерството ни отне шампионската зала и конфискува щангите ни. Сега е на път да ни вземе и офиса. Оттук започнаха проблемите и се нароиха множество федерации, които претендират, че са истински. Резултатите не закъсняха и много състезатели и треньори избягаха в чужбина. Конкурентите се радват открито, че сами си съсипахме щангите”, каза още президентът на БФВТ.

Според него България има шанс да спечели една или две квоти за Олимпийските игри в Лондон през 2012 година само ако неговата федерация получи лиценз и финансиране.

“Ако съдът ни отнеме лиценза, министър Свилен Нейков трябва да определи, на кой да го прехвърли, но това е много тромав процес и изисква одобрението на международната федерация. Няма да е възможно друга федерация да получи такова за участие на Олимпийските игри в Лондон. Ако върнат лиценза и възстановят финансирането, ще започнем подготовка от нулата, но съм сигурен, че имаме потенциал за една или две квоти. Отнемат ли ни лиценза, забравете за щанги в България и Игрите през 2012 година", завърши Коджабашев. /БЛИЦ