През 80-те години на ХХ век Робърт Милар се бореше за победи в Тур дьо Франс. През 1984 година дори беше определен за Крал на планината по време на състезанието. Тогава стана едва вторият в историята британец със спечелен етап в надпреварата и финишира на четвърто място в крайното класиране. През 1985 и 1986 година стана вицешампион на Вуелтата, а през 1987 г. завърши втори на Джиро д'Италия. През 1992-а даде положителна проба за тестостерон.

Сега, 12 години след края на кариерата му през 1995 година, Робърт Милар се завърна на Тур дьо Франс. Този път не само в променена роля, но и с различен пол. 58-годишният шотландец вече е жена и носи името Филипа Йорк, която е част от екипа на британската телевизия ITV, отразяващ легендарната колоездачна обиколка. През следващата седмица Милар/Йорк ще се завърне във Франция, за да следи Тура от мястото на събитието, но този път с микрофон, рокля и токчета.

След края на кариерата си Робърт Милар става треньор на британския национален отбор по шосейно колоездене. Пише статии в различни специализирани списания за велосипедисти. През 2002 година води шотландския тим на Игрите на британската общност в Манчестър. Оттогава изведнъж изчезва от вниманието на медиите и спорта. Появяват се слухове за операция за смяна на пола, но официално потвърждение за това липсваше. Сега обаче вече всичко е ясно. Операция наистина е имало и Робърт е станал Филипа.

В периода 1985-90 година Милар е женен за Силви Транслър. Тяхната дъщеря в момента е на 33 години. Настоящата Филипа Йорк (на снимката вляво) в момента живее в южната част на Англия и признава: „Още от петгодишна възраст, знаех че тялото ми е различно. Отне ми много време, за да стигна до сегашното си положение.“

„Цялата трансформация премина през много стъпки и дълъг период под лекарско наблюдение. Промяната на пола е много труден процес и неизбежно създава психологически проблем. Още по-трудно е за човек, който в период от живота си е бил популярен. Колкото повече време минаваше от отдръпването ми от общественото внимание, толкова повече се убеждавах, че решението ми е правилно. За щастие в последните 10 години предразсъдъците изчезнаха. Първо в семейството ми, а след това и сред приятелите ми. Искам да благодаря на всички, които през последните години знаеха за смяната на пола ми, но не разпространиха информацията“, разкри настоящата Филипа Йорк пред cyclingnews.com.

Психолозите видяха в решението на Робърт Милар/Филипа Йорк да разкрие за своята операция пореден повод на спортисти с различна сексуална ориентация да излязат открито и да признаят. На всички е ясно, че светът и спортът все още са изключително консервативни и настроенията са предимно хомофобски. Бившият Крал на планината на Тур дьо Франс обаче може да послужи като пример за останалите спортисти с хомосексуална ориентация.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ