ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Директорът на програма „Олимпийска солидарност“ към Международния олимпийски комитет Джеймс Маклеод разкритикува решение на правителството на Украйна. Според него то е прекалено крайно.

Както е известно, през миналия месец МОК препоръча на световните федерации по отделните спортове да позволят участието на спортисти от Русия и Беларус на международните състезания, но само ако те бъдат с неутрален статут, публично не подкрепят войната в Украйна и не заемат военна длъжност.

Украинското правителство реагира на това решение със специален указ, с който се изисква от спортистите да бойкотират всички състезания, в които участват руснаци и беларуси. В противен случай те ще бъдат лишени от национално финансиране за своята подготовка.

200 лв Начален Бонус Спорт!

„Украинското правителство подходи твърде крайно, забранявайки на своите спортисти да участват в състезания, на които ще има неутрални спортисти с руски и беларуски паспорти. Освен това ги заплаши със спиране на финансирането. За нас това е прекалено, тъй като главната роля в такива дискусии трябва да имат самите спортисти“, заяви Маклеод, който е и шеф на департамента за връзки с Националните олимпийски комитети към МОК.

Международният олимпийски комитет счита, че всички решения на правителствата, били те на Украйна, Русия или друга държава, не бива да влияят на възможността на спортистите да получат достъп до международни състезания или финансиране.

„В момента се намираме в неудачна ситуация. Изпълнителният комитет на МОК отново ще трябва да обсъди случващото се“, допълни Джеймс Маклеод.

Още на 1 април президентът на МОК Томас Бах разкритикува решението на украинските управляващи да не допускат местни спортисти до квалификации за олимпийските игри в Париж през 2024 г., ако в тях се наложи да се състезават срещу руснаци.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК