Oлимпийските вицешампиони Красимир Дунев и Йордан Йовчев бяха преизбрани за нов петгодишен мандат съответно за  президент и генерален секретар на Българската федерацията по гимнастика на днешното Общо отчетно изборно събрание на централата, което се проведе в Министерството на младежта и спорта.

Двамата получиха по 23 гласа и запазват позициите си начело на федерацията.

По време на събранието беше гласуван и нов Управителен съвет в състав: Красимир Дунев, Йордан Йовчев, Тодор Тодоров (председател технически комитет мъже), Цветана Добрева  (председател технически комитет жени), Илко Гиров, Снежана Стоянова, Ирина Руняшка, Румяна Чукарска, Нели Танкушева, Цветан Георгиев и Николай Ангелов.

"Аз съм изключително радостен, че на днешното Общо изборно събрание за трети пореден мандат бях избран за президент на БФГИмнастика. Очевидно клубовете са доволни от нашето ръководство и им благодаря отново за оказаното доверие към мен. Продължаваме да работим, да се трудим и аз ще дам всичко от себе си за следващите пет години отново", каза Дунев след събранието.

"Нашите цели са, освен успехите на гимнастиката естествено, квота за олимпиадата и подобряване на базите във всички зали в страната. Това постоянно се опитваме да правим, но имаме затруднение заради скъпите уреди по гимнастика. Искаме да подобрим условията в залите в страната - това е основната ни цел", добави той.

Дунев разкри, че днес е получил имейл, че България ще може да участва и с отбор при девойките на Световното юношеско първенство по спортна гимнастика в Анталия.

"Боджетът на федерацията е прогнозен, ние не можем да кажем точно какъв ще бъде. Горе-долу същият като миналата година сме заложили, естествено сме увеличили някои средства за подготовка, за материално-техническо оборудване. . . Надявам се Министерството на младежта и спорта да го одобрят, за да можем да помогнем на клубовете в страната", каза Дунев.

Бяха приети и четири нови клуба - Туинс, Гимнастически клуб 57, СПФ Стрийт Спортс и СК Рекриейт, с което членове на централата стават 28.

"Почти единодушно за президент на БФГимнастика беше преизбран Краси Дунев и аз като генерален секретар. Има леки корекции в Управителния съвет и най-важното е, че има нови клубове членове, което ще подпомогне развитието на едни млади хора, които искат да се занимават с гимнастика и паркур, понеже ние развиваме тези две дисциплини", каза Йордан Йовчев след събранието.

"За 2023 година не мога да кажа, че е одобрен бюджетът, тъй като все още търпи одобрение от Министерството на младежта и спорта, но еднодушно е приет Отчетът за 2022-а и тепърва трябва да правим равносметка, защото предстоят важни състезания за годината. За нас основната цел е участие на олимпийски игри без да подценяваме развитието на юноши и девойки, които имат Световно първенство в Анталия в началото на април. Подготовката тече към днешна дата, но аз се радвам, че отново е гласувано единодушно доверие към ръководството на БФГимнастика", добави той.

"За първи път имаме притеснение кой ще попадне в отбора, защото имаме доста деца от набора, който попада като години в състава, но ще има доста контролни тренировки, за да се изберат най-добрите. Ще имаме един прекрасен отбор, който е надежда за по-добро бъдещето", каза още Йовчев.

Той коментира и възстановяването на националната Валентина Георгиева, която претърпя операция на коляното преди няколко месеца.

"Това отнема доста време, операцията е доста сериозна. Възстановява се, въпрос на време е, не мога да гадая. Дано да успее да участва на Европейското първенство, защото тя е безспорен талант", заяви Йовчев.