Хранителен режим бе наложен в националния отбор по сумо в последните две седмици преди Световната купа в Полша. Всички родни гиганти, които ще представят бг-школата на силната надпревара от ранга на Световно първенство, всеки ден трябва да ядат японски ястия. И то не каквито и да са храни от Страната на изгряващото слънце, а от специалното меню на професионалистите в Професионалната лига.

Изпълнителният директор на БФСумо, капитан и мениджър на националния отбор Петър Стоянов наложи японското меню, след като за първи път в България в ресторант в Студенски град бе включено японско меню само от продукти директен внос от Япония.

Всеки ден националите се хранят с клечки, без да ползват вилица. За онези, които не са били в родината на древния спорт, е малко по-трудно да се справят с ориза, но Вожда им дава уроци и вече гигантите са отлични с дървените пръчици. В менюто на сумистите влиза супа с японски подправки и съставки (подобна на сумо-супата чанко набе), както и блюдо от ориз, месо и яйце със специален сос. Всички специалните подправки са внос от Япония. Главният готвач Асен Алексиев лично забърква японските гозби като влага много старание, за да донесе и той успех на националите на Световната купа във Варшава.

Европейската шампионка за жени Анна Методиева, двукратните бронзови медалистки от Лозана`09 Елена Григорова и Марине Никогасян, извоювалите трети места на последното Европейско Надя Жейнова и Мария Георгиева, европейският шампион Мартин Борисов, Живко Кунгалов, вицепървенецът на Стария континент Михаил Илиев, Христо Христов и най-титулуваният ни сумист Петър Стоянов-Вожда са сред най-стриктни в спазването на японския хранителен режим, за да придобият още сила от храната Котоошу и професионалните гиганти в Япония.

Проблеми с храненето с клечки нямат Вожда, Христо Христов и Михаил Илиев, заради лагерите в Япония, по време на които са използвали само такива „прибори”.

Световната купа във Варшава ще бъде на 17 октомври, като при мъжете ще има три категории – до 85кг., до 115кг. и OPEN, а при жените – до 65кг., до 80кг. и OPEN. Освен златни, сребърни и бронзови медали, организаторите са предвидили и специални награди за победителите в OPEN-категориите.

На Световната купа България ще бъде представена от 14 сумисти./БЛИЦ