За 10 години у нас са били натурализирани повече от 130 състезатели в различни видове спорт. Това обяви пред БНТ спортният министър Красен Кралев по повод европейската титла в кат. 75 кг на класическата борба, спечелена за България в началото на май от египтянина Тарек Абделслам.

"Всички държави натурализират чужди спортисти, в което няма нищо лошо. Има много такива, които са печелили олимпийски и световни медали и са ни носили радост. Тарек е изключителен състезател, най-добрият в категорията си - заяви Кралев. - Трябва да продължим с тази политика, но да привличаме млади и перспективни спортисти. В последните 10 години са били натурализирани над 130 състезатели, от които едва 30 имат по-сериозен принос за българския спорт. Затова занапред ще се залага повече на деца, юноши и младежи до 18-годишна възраст, които впоследствие могат да се включват в националните отбори. Конкретен пример са не само борците, но и футболистите на "Лудогорец", които могат да играят за България".

Кралев изрази задоволство от новата схема на работа на борцовата федерация след слабото представяне на олимпиадата в Рио `16: "Те направиха много задълбочен анализ, няколко месеца работиха наистина къртовски, за да предложат програма за реформи, която е изключително интересна. Тя допадна на нашия екип и финансирането беше увеличено. Намерихме за правилно решението да се създадат шест регионални центъра, за да има повече срещи между състезателите. Това е за сметка на безкрайните лагери, на които не може да се поканят повече от двама-трима в категория."

Кралев добави, че е увеличено финансирането и на федерацията по бадминтон заради успехите напоследък, увенчани със сребърния медал на сестри Стоеви при женските двойки на Евро `17 в Дания. Той съобщи също, че през тази година по програма на министерството са закупени голям брой бадминтон ракети за училищата, защото това е един от най-достъпните за практикуване спортове.

Колкото до заплахата на шефа на мотоциклетната федерация Богдан Николов, че от 15 май БФМ прекратява дейността си заради липса на пари, министърът коментира: "В целия свят това е комерсиален спорт. Не виждам защо на държавата трябва да се вменява отговорността за неумението да се привличат средства. Няма как всички спортове да бъдат на държавната хранилка. За последните 10 години над 20 милиона са отделени за мотоциклетизма. Не знам друг спорт да е бил толкова силно подкрепян".