Двама елитни състезатели по конен спорт от Бразилия са пред натурализация в България. Акцията по издаване на паспорти на Паоло Стюърд и Фабио Лейвас е в напреднала фаза. За по-бързото приключване настоял лично премиерът Георги Близнашки, който е наредил спешно да заседава Съветът по гражданството, пише вестник "Труд".

“Вероятно намесата на премиера е по молба на министъра на спорта Евгения Раданова - каза Крум Рашков, зам.-председател на федерацията по конен спорт (БФКС). - Разговарях с г-жа Раданова, която разбра, че от тази натурализация нашият спорт ще има сериозна полза.”

Рашков обясни, че Стюърд и Лейвас освен, че са добри състезатели по прескачане на препятствия, разполагат и с елитни коне. Срещу възможността да се състезават за България в олимпийските квалификации за Рио 2016, двамата ще подсигурят участия по състезания и лагери в Бразилия на наши ездачи на обща стойност 400 000 евро.

“Подписали сме договор, така подготовката на много силните ни състезатели Росен Райчев, Ангел Няголов и Ивайло Бонев ще премине на високо ниво - каза Рашков. - Освен за индивидуални олимпийски квоти, ще се борим да отидем в Рио с цял отбор по прескачане на препятствия. А с процедурата трябва наистина да се бърза, защото изпускаме срока за заявки.”

За да заседава Съветът по гражданство, министерствата ще трябва спешно да определят свои представители в него.