Най-добрите ни планински бегачи ще участват в "Хайдушки пътеки" 2023. Планинският маратон ще се проведе в събота (21 октомври) в Сливен със старт/финал до Стария бряст - „Европейско дърво на годината 2014“.

Дистанциите са 42, 21 и 12 километра, както и 500-метрово бягане за деца. Стартът е в събота в 8:00 часа.

Участниците ще премерят сили из скалния масив „Сините камъни“, през местността "Карандила" и вр. Българка - най-високият връх в Източна Стара планина. Трасето на маратона е проектирано така, че състезателите да преминат близо до 14-те антични и средновековни крепости. 

Състезанието на 42 км с 2500 метра положителна денивелация е последен старт от календара на Скайрънинг сериите в България за сезон 2023. Сред класните атлети, които се очаква да стартират в него са Кирил Николов - Дизела и Шабан Мустафа. Заявки има и от Александър Спасов, Иво Андреев, Даниел Иванов, братята Георги и Тенчо Жекови и др. При дамите фаворит за победата е изключително опитната Мария Николова, която е родом от Сливен и вече е печелила "Хайдушки пътеки". 

Организаторът Стефан Стефанов е подготвил солиден за състезание по планинско бягане у нас награден фонд. Победителите при мъжете и жените на 42 км ще получат по 2000 лева, заелите втори места - по 1000 лв., третите - по 500 лв. Парични награди ще има до шесто място в най-дългата дистанция, както и за първите трима при мъжете и жените в полумаратона и 12-те км. 

В полумаратонската дистанция (21 км) личат имената на други класни атлети и ориентировачи - Иван Сираков и Кристина Иванова. 

"Идват най-добрите бегачи на България и очакваме много силни резултати. Интересът е oгромен. Имаме амбицията Сливен да стане столица на планинското бягане. Тази година трасето ще бъде в обратна посока - по идея на Дизела. Освен солидния награден фонд, ще има и томбола, от която награда може да спечели всеки участник. Ще разиграем три екскурзии и три велосипеда", каза организаторът Стефан Стефанов пред БЛИЦ.

 

 

Днес по трасето на маратона беше пълно с бегачи и бегачки. Докато маркирахме, не издържахме и направихме минифотосесия на една самодива :

Публикувахте от Хайдушки пътеки - Rebel trails marathon в Сряда, 11 октомври 2023 г.

 

 

ЗА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!!!Три алуминиеви велосипеда DRAG ще бъдат изтеглени на томбола след награждаването. В нея участват...

Публикувахте от Хайдушки пътеки - Rebel trails marathon в Четвъртък, 19 октомври 2023 г.