Уникалната серия на румънския женски отбор в спортната гимнастика от олимпийски медали приключи. Северната ни съседка претърпя уникален провал и няма да участва в отборната надпревара в Рио де Жанейро.

Румънките се издъниха на квалификацията в Рио, където останаха извън Топ 4. Само първите четири отбора се класираха в пълен състав за олимпийските игри. Румъния ще има право на участие в Рио де Жанейро с една гимнастичка.

Северната ни съседка е една от супер силите в женската гимнастика. Румънските спечелиха медали в отборните състезания на всички олимпийски игри от 1976 година насам, включително златните медали през 1984, 2000 и 2004 г. Това беше най-дългата серия с отличия в женската гимнастика на олимпийски игри. Като цяло румънските гимнастички спечелиха общо 49 олимпийски медала от 1976 година насам, включително 21 златни отличия.

Признаците за настоящия срив се появиха на световното първенство през миналата година, когато жените на Румъния завършиха на 13-о място. Това беше най-лошото им класиране от 1974 г. След това румънките завършваха минимум на четвърто място. Задачата за класиране на пълен отбор за Рио де Жанейро беше усложнена още повече, когато през миналия месец носителката на бронзов медал в многобоя от световното първенство Лариса Йордаче счупи пръст по време на тренировка.