Нов допинг скандал гръмна в българските щанги. Наш тежкоатлет е хванат с допинг, а пробата е дадена на европейското първенство в Минск (Беларус) през април. Информацията бе публикувана първо от сайта Полска щанга, като все още не е ясно името на хванатия щангист. Вариантите са два - или е един от шестимата национали при мъжете, или е вицешампионката от Минск и световна шампионка до 18 г. Боянка Костова (кат. 53 кг). Според източници от отбора в Минск проби са давали само Боян Полежанов (+105 кг) и Костова.

"Говорих с треньора на женския национален отбор Димитър Ковачев и той каза, че действително имаме хванат. По наша информация става въпрос за момче, но може и да е Боянка. Тя е тренирала само при мен и преди да тръгнем за Минск, бяхме чисти. Освен нашата лаборатория да не е отчела нещо както трябва. Може витамините да са били замърсени", коментира треньорът на Костова Лъчезар Кишкилов.

От международната федерация (IWF) не потвърдиха, но и не отрекоха информацията. Според отговорника за допинг пробите Моника Унгар официалните резултати ще бъдат обявени до няколко седмици.

Министерството на спорта гласува нова финансова помощ на федерацията по вдигане на тежести с президент Антон Коджабашев. Тя е в размер от 258 400 лева и трябва да отиде за финансиране на клубовете. Преди седмица вече е бил преведен и първия транш – 64 600 лева. Новината бе съобщена само ден, след като клубовете поискаха оставката на министър Нейков в обвинение, че не са им били планирани необходимите субсидии от седем месеца. По този повод от министерството заявиха клубовете да си търсят парите не при тях, а във федерацията на Коджабашев./БЛИЦ