Грузинският шампион по шахмат Гайоз Нигалидзе беше дисквалифициран на турнира в Дубай, тъй като е погледнал в мобилния си телефон.
 
По време на партията си с арменския гросмайстор Тигран Петросян грузинецът се оттеглил в тоалетната, където използвал своя смартфон. Това обаче било забелязано от организаторите.
 
Нигалидзе е бил следен внимателно, тъй като е имало подадено оплакване от Петросян, който подозирал, че съперникът му ползва допълнителна помощ.
 
Гайоз Нигалидзе отрекъл обвиненията на арменеца, но организаторите намерили на неговия телефон мобилно шахматно приложение, което анализирало текущата партия.
 
Доклад за инцидента ще бъде изпратен от Международната шахматна федерация. При подобни ситуации виновният шахматист се отстранява от участие в турнири за три години, а при повторен инцидент – наказанието е 15 години.
 
Както е известно, през 2006 г. българският шахматист Веселин Топалов загуби обединителния мач за световната титла с Владимир Крамник в Елиста, а битката беше съпътствана със скандали заради честото посещение на руснака в тоалетната. Българинът и неговият екип обявиха, че имат многобройни доказателства, че Крамник е използвал непозволени средства.

3_1.jpg

3_2.jpg