Преподавателите Дойчин Боянов и Михаил Михайлов, които през август покориха неизкачван до момента връх в долината Хане в Каракорум, Пакистан, бяха поканени от ректорското ръководство на Националната спортна академия на специална среща.

Премиерното изкачване, в което взе участие и Николай Петков, по правило дава правото на алпинистите да определят име на върха. Така на картата на района се появява връх Васил Левски. Изборът на име не е случаен. Този акт е изпълнен със символика – израз на родолюбие, но и признание към Националната спортна академия, чийто патрон е Апостола на свободата.

Тримата покоряват върха (5733 м.) в алпийски стил, при който не се изграждат междинни лагери, а изкачването става наведнъж. Експедицията в неизследван район крие много предизвикателства в техническо и тактическо отношение, коментира Михаил Михайлов, асистент към катедра „Теория на спорта” в НСА.

През септември президентът Росен Плевнелиев покани на среща тримата алпинисти. Заинтригуван от техните постижения, той се ангажира да подкрепи реализацията на филма за експедицията.

Като признание за оказаната от НСА подкрепа алпинистите връчиха на ректора доц. Пенчо Гешев снимка, на която удивителните върхове на Каракорум са означени с българските им имена.