Опозиционерите в българския шахмат, които основаха "Български шахматен съюз 1931" (БШС), са пратили писмо с изх. №148/2016 до главния прокурор Сотир Цацаров, с което искат да се търси наказателна отговорност от спортния министър Красен Кралев и заместника му Асен Марков, пише в. "Сега". Вицепрезидентът на БШС Методи Стойнев твърди, че Кралев и Марков "умишлено са прикривали корупционните действия" на шахматната федерация (БФШ), с президент Силвио Данаилов.

Стойнев твърди също така, че след като спортното министерство (ММС) спря финансирането на БФШ заради 381 386,31 лв. неотчетени пари, Кралев "тихомълком" го е възстановил, "за да може настоящото й ръководство да връща по 20 000 лв. всеки месец от предоставената държавна субсидия".

От БШС отново заявиха, че България може да бъде изключена от световната шахматна централа FIDE, както това стана вече с европейския шахматен съюз (ECU), който разследва президента на БФШ Силвио Данаилов за злоупотреби от времето, когато бе начело на ECU. И пак призоваха Кралев да отнеме лиценза на БФШ и да го даде на тях.