Отнемане на лиценза на настоящата федерация по вдигане на тежести под ръководството на Антон Коджабашев и създаване на нова такава. Това според опозицията, начело с многократния световен и европейски шампион Златен Ванев, зад когото застават 28 клуба, ще доведе до спасяване на българските щанги, които са с изключителен принос за спорта в страната, съобщи БТА.

На специалната пресконференция присъстваха още най-добрият ни треньор за всички времена Иван Абаджиев и бившият президент на федерацията Андон Николов. "Няма да можем да направим промени на Общо събрание, тъй като почти всички решения според устава трябва да се взимат с 3/4 от гласовете на членовете на федерацията, а не на присъстващите. Това означава, че настоящото ръководство ще бъде завинаги начело", заяви Ванев, като подчерта, че не се бори за власт.

"Не искам никакви постове, а да работя като треньор и моите състезатели да донесат медали на България. В момента работя в клуб в Русе, в който тренират 25 деца и едни от най-добрите ни състезатели. Този клуб обаче не се допуска до участие в държавните първенства, въпреки че платих членския внос по банков път(защото във федерацията не искаха да вземат парите) и имам налице всички документи. Отговорено ми бе, че не съм подал молба за разглеждане на документите. Това просто е смешно", каза една от легендите на този спорт у нас.

Бившият състезател обяви, че за президент на федерацията ще бъде издигнат бизнесменът Георги Иванов - шеф на фирма Екоклима. "Ще изчакаме да видим какво ще реши лицензционната комисия и след това Министерството на физическото възпитание и спорта, за да предприемем съответните действия. Ако изходът е създаване на друга федерация, то имаме готовност в най-кратки срокове да организираме клубовете и регистрираме новата структура", завърши Ванев./БЛИЦ