Бившият президент на федерацията ни по вдигане на тежести Андон Николов подкрепи опозицията, която иска смяна ръководството, водено от настоящия президент Антон Коджабашев. Той отправи тежки обвинения към Коджабашев и заяви, че уставът на федерацията е незаконен. 

„Последното изменение на Устава е от 2005 година, където пише, че с обикновено мнозинство се избират ръководни органи. В новия устав са си добавили едно допълнение. Той не е законен. Писали са си каквото искат. Това е фалшификат. Уставът от 2005 година би трябвало да важи. Знаете как беше регистриран новия устав – точно за 5 минути. Те самите са го казвали, че уставът така е направен, че може въобще да не провеждат общи събрания. Ако нещо се гради, трябва да е с нови хора. Това са гробокопачите на щангите. Те унищожиха щангите в България. Министерството трябва да вземе отношение”, заяви Николов на пресконференция.

Лидерът на опозицията Стефан Ботев добави: “Надяваме се клубовете да подкрепят нашата идея. Има над 20 клуба, но за Общото събрание ще са необходими повече. Трябва прозрачност къде отиват и как се харчат финансите. Искаме много силен допинг контрол на всякакво ниво. Има и много други неща, които трябва да се променят. Ще внесем подписката до няколко дни."

От местата на журналистите се изправи големият Иван Абаджиев и помоли за думата. „Ужасната криза, в която се намира тежката атлетика се дължи на неправилното ръководство на спорта ни въобще. За мен ръководството на спорта абдикира от грижите за звената, които създават спорта. Преди 2 години бях назначен за съветник на Весела Лечева. Не ме прие въобще. Два месеца ми плащаха някакви пари, но не ме прие. Поставих въпроса на нейния секретар, защо не ме приема. Ръководството на федерация използва тази суматоха и започна да си строи нещата в своя полза. Хубаво е да вдигнете голям шум. Да търсите причините за разрухата на спорта”, призова легендарният треньор журналистите./БЛИЦ