Осем души бяха осъдени в Бразилия на лишаване от свобода за това, че са се заклели онлайн във вярност на групировката "Ислямска държава" и са планирали нападение преди Летните олимпийски игри през 2016 г. Това е първият случай на съдебни решения, произнесени въз основа на предизвикал сериозни полемики закон, който разшири тълкуването на понятието "тероризъм".

През юли миналата година, само седмици преди олимпиадата, бяха арестувани 13 души. Петима от тях бяха освободени няколко месеца по-късно. Вчера съдия постанови за осемте мъже присъди между 6 и 15 години затвор.

Най-тежка е присъдата на 33-годишния Леонид ел Кадре, който според властите е водачът на групата. Той получи 15 години и 10 месеца лишаване от свобода. Съдията каза, че той е имал три профила във Фейсбук, които използвал, за да приветства терористични атаки, извършвани в чужбина, и да декларира верността си към ИД.

Майката на Ел Кадре, която е и негов адвокат, заяви, че той ще обжалва присъдата, че няма никакви доказателства, че действително е извършил някакво престъпление и че той вече 36 дни е в гладна стачка, протестирайки срещу неоснователното си задържане.