Бившият лекоатлет Оскар Писториус беше освободен от затвора преждевременно, условно и с изпитателен срок от 5 години, съобщиха от Наказателния департамент в ЮАР. Това се става почти 11 години, след като параолимпиецът беше обвинен в убийството на тогавашната му приятелка Реева Стеенкамп.

37-годишният атлет, участвал на олимпийски и параолимпийски игри, уби 29-годишната Стеенкамп с четири изстрела през вратата на банята във вилата си в Претория в нощта на Свети Валентин през 2013.

Писториус, чиито два крака са ампутирани от детството, бе осъден на 13 години и 5 месеца затвор след дело, което беше следено с интерес от целия свят.

По време на процеса спортистът поддържаше версията, че е стрелял, защото е объркал приятелката си с крадец. Съдът отхвърли показанията му и го призна за виновен за убийството.

През ноември 2023 г., след близо 9 години в затвора, беше отредено условно освобождаване, след като Писториус е излежал минималната присъда според законите на страната. Неговият изпитателен период ще бъде следен изкъсо от властите.

В момента на убийството Оскар Писториус беше на върха на кариерата си. През 2012 г. спечели шест златни медала на Параолимпийските игри в Лондон. През кариерата си има шест златни, един сребърен и един бронзов параолимпийски медали. През 2011 г. участва на световното първенство в Дегу с напълно здрави атлети и спечели сребро в щафетното бягане на 4х400 метра. Година по-късно беше допуснат до участие на олимпийските игри  в Лондон.