Традиционният турнир по плажен хандбал в Приморско влезе в европейския елит. Тази година надпреварата ще се проведе под шапката на EuropeanBeachHandballTour към Европейската федерация по хандбал. Срещите от турнира ще се състоят на плажната ивица на Международния младежки център (ММЦ) от 12 до 14 юни.

Участие ще вземат 15 отбора, 3 от които чуждестранни. При мъжете бившият ни национален вратар Невен Велизаров ще бъде водач и основен играч на турския CICS (Истанбул). В Група Б на надпреварата пък идва силният отбор на BHC 2 AREG (Бачка Паланка). В него голямата звезда е Марко Павлович – един от най-добрите състезатели на националния отбор на Сърбия по плажен хандбал. Павлович игра на пясъка в Приморско и миналата година, когато помогна на първия отбор на Сърбия да спечели титлата. Западните ни съседи имат сериозни традиции в плажния хандбал, като в момента са 4-ти в Европа и 6-ти в света.
При жените пък участие ще вземе отборът на „Петроварадин“ от Нови Сад (Сърбия).

„Всичко отбори са много силни. Освен това в плажния хандбал много трудно може да се определи предварително кой е фаворит. Очаквам силен турнир. Този вид хандбал предлага много емоции. Изключително атрактивен спорт е. Теренът позволява много повече импровизация и нестандартни хвърляния, които ще бъдат приятни за феновете .“, заяви организаторът на турнира Илонка Стойчева.

Надпреварата ще се проведе под патронажа на кмета на град Приморско Димитър Германов. Специална поздравителна телеграма е изпратила и Стефка Костадинова, председател на Българския олимпийски комитет. Световната рекордьорка във високия скок на леката атлетика обаче няма да успее да присъства на първенството, тъй като по това време ще води делегацията на първите Европейски олимпийски игри в Баку. Очаква се в един от дните срещите да наблюдава заместник- министърът на спорта Калин Каменов.

Освен надпреварата в Приморско, в EuropeanBeachHandballTour този сезон са включени още 10 турнира. Десетте отбора, събрали най-много точки от тях, ще участват на финалите на EBT. Отборът на „Панагюрище“ е заявил участие на надпреварата в Нови Сад от 18 до 21 юни.


УЧАСТНИЦИТЕ В ТУРНИРА:

МЪЖЕ:
Група А
1. CICS (Истанбул) – Турция
2. „Приморско“ (Приморско)
3. ХК „Албатрос“ (Бургас)
4. ХК „Калиакра“ (Каварна)
5. ХК „Стови“ (с. Труд)
Група Б
1. BHC 2 AREG (Бачка Паланка) – Сърбия
2. ХК „Локомотив“ (Варна)
3. „Мартин“ (София)
4. ХК „ПТТГ“ (Панагюрище)
5. ХК „Академик“ ТУ (Пловдив)
ЖЕНИ
1. RK „Петроварадин“ (Нови Сад) – Сърбия
2. „Люлин“ (София)
3. ХК „Панагюрище“ (Панагюрище)
4. ХК „Ники спорт“ (Сливница)
5. ХК „Албатрос“ (Бургас)