В рамките на Световното първенство по гребане за мъже и жени неолимпийски дисциплини и за юноши и девойки всички дисциплини в Пловдив ще се проведе редовен конгрес на Световната федерация по гребане /FISA/. Това съобщи председателят на Организационият комитет на първенството Иван Попов.

"В тази връзка се очакват представители на 102 национални федерации, членове на FISA. По време на форума Инициативен комитет от Пловдив ще издигне кандидатурата на града за домакин на кръг от Световната купа по гребане през 2016 година. През последната година се положиха много усилия, но гребният канал и комплексът като цяло станаха според изискванията за сътезания от този ранг", коментира Попов.

По трасето няма проблеми, предстои смяната на амортизирани шамандури и напречни въжета. Към първенството има проявен голям интерес от хора от страните-участнички извън акредитираните лица и вече са заявени 500 места за зрителските трибуни. Новото, според Попов, са новият модерен пресцентър, временните трибуни за състезатели с около 600 места, нови съблекални с тоалетни и душове, места за отдих за гребците между гонките.

"Предвид високите температури и чистата вода в канала организаторите очакват на състезанието добри и рекордни резултати. Създадена е стегната организация, тъй като стартовете са през 6 минути и не трябва да се допускат грешки", допълни Румян Христов от техническия екип.

"Първенството е обезпечено с всичко, тъй като зад него стоят както ОК, така и община Пловдив и държавата в лицето на спортния министър Свилен Нейков", добави Христов.

"Заявка за участие пред ОК са направили 57 държави, но истинската цифра ще стане ясна след като приключат официалните акредитации пред FISA. Очаква се да бъдат раздадени около 22 комплекта медали, 14 от които за дисциплините при юношите и девойките. Световното първенство по гребане за мъже и жени неолимпийски дисциплини е компенсация за състезателите, които не могат да участват в Олимпиадите", обясни Иван Попов.

Сред тях са леките категори, рулевите лодки, леките скифове. Първенство ще се проведе от 15 до 19 август 2012 година на Гребния канал в Пловдив. Официалното му откриване ще се състои на 14 август на Античния театър в Стария град.