На 83-годишна възраст е починал бившият световен шампион във Формула 1 и по мотоциклетизъм на писта Джон Съртийс, съобщи днес семейството му. Съртийс е единственият пилот, печелил световните титли на две и четири колела, като през 1964 година той става шампион с Ferrari.

Преди това Джон печели четири пъти световната титла по мотоциклетизъм на писта в клас до 500 куб.см – през 1956, 1958, 1959 и 1960 година.

През 70-те години Съртийс участва със собствения си отбор Surtees Racing Organisation във Формула 1, Формула 2 и Формула 5000.

Съртийс лежеше в болница в Лондон от февруари, когато беше приет с репираторни проблеми и след престой в интензивното, днес е починал.

В съобщение на фондацията „Хенри Съртийс”, основана след смъртта на сина на Джон, се казва, че легендарният пилот е прекарал последните си часове заедно със съпругата си Джейн и дъщерите им Лионора и Едуина.

Джон беше и посланик на фондацията „Racing Steps”, която подпомага талантливи британски пилоти, които нямат спонсори или богати родители, пише autosport.bg.

Синът на Джон – Хенри, загина на 18 година през 2009 при тежък инцидент в състезание от Формула 2 на британската писта „Брандс Хеч”. Хенри беше ударен по главата от откъснало се колело от колата на Джак Кларк, който се завъртя и се удари в предпазната стена да излизане от завоя „Уестфийлд Бенд”. Спешният екип на пистата успя да извади Хенри от колата, стабилизира състоянието, което обаче беше много тежко и малко по-късно същия ден, на 19 юли, той почина в лондонска болница.