ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Легендарният атлет и олимпийски шампион в скока на височина Дик Фосбъри почина на 76-годишна възраст.

"С огромна тъга трябва да съобщя, че моят дългогодишен приятел и клиент Дик Фосбъри почина в съня си рано сутринта в неделя след кратък рецидив на лимфома", написа неговият агент Рей Шулте в профила си в Инстаграм.

Дик Фосбъри, който е роден на 6 март 1947 година в Портланд (САЩ), се счита за един от най-влиятелните спортисти в историята на леката атлетика. Американецът остава в историята с истинска революция в скока на височина. Това е стилът му на преодоляване на летвата, който е наречен на негово име „фосбъри-флоп“. Възползвайки се от повдигнатите и по-меките места за приземяване по това време, той захожда към летвата с рамената напред, огъвайки гърба си и падайки по начин, който иначе би му счупил врата при старите настилки за приземяване от дървени стърготини. Скоро след това неговата техника започва да доминира на международните състезания по висок скок.

Първите снимки с новия начин за скок на височина се появяват във вестниците през 1964 година и са посрещнати със сарказъм. Един журналист дори заявява, че Дик скача, както „се мята оставена на дъното на лодка риба“. А друг вестник озаглавява негова фотография с думите „Най-мързеливият състезател на скок височина в света“.

Когато Фосбъри става студент в Орегонския университет, благодарение на новата техника личният му резултат е вече два метра. През 1968 година печели студентската титла, както и олимпийските квалификации, откриващи му дългоочаквания път към олимпийскте игри. Но не това го прави популярен в САЩ, а именно новият му стил на скачане, който сам нарича с известна ирония „фосбъри – флоп“ (от английски „флоп“ – „пльокване“, „шльопване в локва“).

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+) 

Фосбъри печели златния медал на Олимпийските игри в Мексико през 1968 година, преодолявайки летва с височина 2.24 метра и поставяйки олимпийския рекорд по това време. По това време световният се държи от руснака Валерий Брумел – 2.28 м, постигнат с коремно-претъркалящ стил. Но Брумел, който е спечелил титлата на предишните олимпийски игри в Токио, в Мексико го няма. През 1965 година попада в автомобилна катастрофа, която буквално раздробява крака му. След нечовешки усилия и тригодишна борба със съдбата руснакът се връща в спорта, но до рекордните височини е далеч – 2.05 м.  

Само четири години по-късно на олимпийските игри в Мюнхен 28 от 40 състезатели в дисциплината скачат „фосбъри“. На олимпийските игри в Москва през 1980 година 13 от 16 финалисти използват новия стил. От 1972 до 2000 година 34 от 36 олимпийски медалисти също печелят благодарение на „фосбъри-флоп“.

През 2008 година съдбата поднася изпитание на Фосбъри. Диагностициран е с рак и се подлага на операция и продължително лечение с химиотерапия, което се оказва успешно и шампионът се справя с още една, жизнено важна височина – преодолява коварната болест. Той се пробва в политиката, като през 2014 година се кандидатира от демократите за Долната камара на местния парламент в Айдахо, но губи от представителя на републиканците.

Световният рекорд в скока на височина в момента при мъжете се държи от кубинеца Хавиер Сотомайор (2.45 метра).

Нашата Стефка Костадинова използва през цялата си кариера стила на Фосбъри и все още държи световния рекорд при жените с 2.09 метра.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК