Изключително добри думи по адрес на родната федерация по модерен петобой изказаха двамата технически делегати от Международната централа Ендре Ковач (Испания) и Дмитрий Меншиков (Русия) след края на шампионата, който се проведе в рамките на една седмица на спортен комплекс „Диана” в София.

„Винаги е приятно да дойдеш на състезание, където всичко по организацията е наред и нямаш проблеми. За първи път в света първенство от такъв ранг и дисциплините се провеждат на едно място. Досега или басейнът беше далеч или конната езда, но тук в София всичко беше перфектно и спазихте правилата на UPIM. Оценката ни е повече от отлична, максималната. Нямаме нито едно оплакване от състезател или отбор, което не се случва често. Поздравления за чудесната организация. Докладът, който ще изготвим ще бъде само положителен. В Международната федерация по модерен петобой трябва да бъдат горди, че имат такъв партньор като вашата федерация. Вие сте за пример”, заяви след края на състезанията Ендре Ковач.

На Европейското първенство до 21 години участваха 107 състезатели от 23 държави. "Доволен съм от българсктото представяне, но ме е яд за Димитър Кръстанов, който е в Топ 10 при мъжете, а тук остана 14-и. Но може би се притесни, че е в България и очакванията към него бяха големи. Въпреки това Митко остава голямата надежда за страната ни за спечелване на квота за Олимпидата в Рио догодина. Девойките ни бяха сред най-младите на шампионата и съм щастлив от тяхното представяне. Определено имат бъдеще.

Малина Деянова заедно с Явор Пешлеевски се представиха на високо ниво при смесените двойки, а Василена Тимофеева беше на финал индивидуално, което е успех ,имайки предвид, че са по-малки от останалите състезателки. Подготовката продължава с пълна сила защото в края на месеца предстои Световно първенство в Берлин за мъже и жени, в което участие ще вземат Пешлеевски, Кръстанов и Деянова.

След това през август месец е и Европейското първенство в Англия, където първите осем при мъжете и жените ще вземат квоти за Игрите в Бразилия. Това, което видях в София ме кара да бъда оптимист за следващите големи първенства и нашето представяне”, сподели президентът на Българска федерация по модерен петобой Андрей Кузманов.

Според шефа на родната централа добрите думи на техническите делегати на Международната федерация са голяма чест за България и страната ни може да се гордее с високите оценки за организацията.

„Много тежък шампионат. В рамките на една седмица всичко се случваше на комплекс „Диана” и трябваше всички да бъдат много концентрирани и отговорни към работата. Думите ,които са казали делегатите са голяма чест и отговорност, защото докладите се четат на конгресите и там присъстват хора от цял свят. Какво по-хубаво от това да се споменава България като пример по отношение на организацията на Европейско първенство. Огромна благодарност към министерството на спорта и Красен Кралев за подкрепата. Министърът присъства на два от състезателни дни лично, което беше чест за нас. Никъде другаде в чужбина не съм видял спортния министър на дадена държава да дойде в два поредни дни по време на шампионат.

Национална спортна база също заслужават нашите адмирации, защото и без тяхната голяма помощ нямаше да се справим на такова ниво. Публиката, която дойде на финалите беше фантастична”, каза още шефът на родния модерен петобой Андрей Кузманов.