Популярният бейзболен отбор Кливланд Индианс последва примера на други клубове и също ще смени името, което носи от основаването си през 1915 г. Това е поредната проява на американски клуб, който се отказва от историческото си название, което коренните жители на Северна Америка намират за обидно.

Индианс вече прекрати използването на известния си талисман Вожда Уаху, който дори беше част от клубната емблема и негово изображение имаше върху шапките на играчите. Усмихнатият индианец беше заменен от буквата „С“. Прозвището „индианците“ вероятно ще бъде ползвано за последно през 2021 г. През това време ще бъде избрано ново име на клуба.

Кливланд Индианс има две шампионски титли в най-силното бейзболно първенство, но те са спечелени през 1920 и 1948 г. Клубът придоби голяма световна популярност през 80-те и 90-те години на ХХ век, когато излизат първите две серии от поредицата „Висшата лига“ с участието на известните актьори Чарли Шийн, Том Беринджър, Уесли Снайпс, Омар Епс и Рене Русо.

По-рано през годината тимът по американски футбол Вашингтон Редскинс се отказа от втората част от името си, което на български се превежда като „червенокожите“. Тимът от столицата на САЩ временно се нарича Вашингтон Футбол Тийм.

За момента единствените спортни клубове от топ професионалните първенства на САЩ, които използват прозвище, свързвано с коренните жители на Северна Америка, са хокейният Чикаго Блекхоукс и футболният Канзас Сити Чийфс. За момента те отказват да променят своите прозвища.

"Черните ястреби" от Чикаго твърдят, че името им не е свързано с индианците. Според официалната версия Блекхоукс е прякорът на 86-а пехотна дивизия - военно формирование от времената на Първата световна война. Основателят на клуба Фредерик Маклафлин е служил в тази дивизия по време на войната.