Фондация „Реал Мадрид“ има намерение да стартира от Видин проекта си „Спортни училища за социална интеграция”. Това стана ясно след срещата на нейни представители с президента Росен Плевнелиев на „Дондуков“ 2.

„Признателен съм за ангажимента на фондация „Реал Мадрид“ да стартира и в България проекта „Спортни училища за социална интеграция“, който създава нови възможности за развитие на младите хора и на децата в неравностойно положение“, заяви Плевнелиев.

В срещата участва и посланикът на Кралство Испания у нас Хосе Луис Тапиа Висенте.

С участието си в проекта на фондацията на 10-кратният шампион на Европа младите хора изграждат култура на толерантност и недопускане на прояви на дискриминация на основата на национална или религиозна принадлежност.

„Значението на това начинание е още по-голямо, тъй като предстои да се реализира в региона на град Видин, който има нужда от всяка подкрепа за насърчаване на своето развитие и интеграция“, отбеляза президентът, който прие да бъде патрон на проекта в България.

Първата му фаза ще започне в началото на следващата учебна година. В него ще участват 120 деца от Община Видин на възраст от 7 до 11 г. Очаква се представителите на фондация „Реал Мадрид” да посетят и крайдунавския град. През октомври миналата година кметът Герго Гергов бе на посещение в Испания и проведе редица срещи в Мадрид с тях, информира Конкурент. На тях беше обсъдена перспективата във Видин да се създаде детска футболна школа със социална насоченост.

Тогава от общината съобщиха, че през пролетта на 2014 г. ще има конкретна визия за осъществяването на проекта. Намерение да инвестира в това начинание е заявено и от испанския консорциум FCC, който е изпълнител на строежа на Дунав мост при Видин-Калафат.