ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

До края на 2025 г. в София се очаква да бъде изградена новата многофункционална спортна зала "Слатина". Проектът ще се осъществи с помощта на публично-частно партньорство. На пресконференция председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи подробности. Той обяви, че проектът ще бъде финансиран от Фонда за устойчиво градско развитие и инвестиция от страна на баскетболния клуб БУБА Баскет. 

Залата ще предоставя място за тренировки и спортни прояви, но за определени часове ще бъде отворена и за безплатен спорт за софиянци, стана известно от думите на Георгиев.  

 200 лв Начален Бонус Спорт!

„Даваме алтернатива на децата“, посочи той и подчерта важността на спортната инфраструктура за развитието на столицата.

Георги Георгиев обяви още, че Столична община е предоставила срочно право на строеж от 30 години, след който срок общината ще стане собственик на спортния обект. 

Терените в спортното съоръжение ще са няколко – две баскетболни игрища на закрито, няколко по малки зали за други спортове, сред които обща физическа подготовка, бокс, борба, йога, пилатес и други. Извън залата също има открити игрища, от които ще бъдат отворени изцяло за свободно ползване от граждани, предвижда проектът. 

Председателят на Столичния общински съвет обяви още, че стойността на проекта е 11 200 000 лева без ДДС. 

Поставените срокове са седем месеца за проектиране и 24 месеца за изпълнението на обекта. 

Георгиев припомни още, че има и други четири спортни обекта в столицата, изграждани на база публично-частно партньорство - в Люлин, Лозенец и Горубляне. Така общо в петте обекта ще има възможност за близо 200 часа седмично безплатно ползване от гражданите.

Техническите характеристики на проекта за изграждане на нова спортна зала „Слатина“ представи архитект Бойко Кадинов. 

 

️️Многофункционална спортна зала ще бъде изградена в район Слатина. ️Безспорно, залата в Слатина е най-големият спортен обект, който ще бъде изграден на територията на София в последните години. Това е перлата в короната на нашата спортна програма, по която вече се изграждат още четири съоръжения в Люлин, Лозенец и Горубляне. Така общо в петте обекта ще има възможност за близо 200 часа седмично безплатно ползване от гражданите. ️ Тя ще включва: • 2 баскетболни игрища на закрито • 4 игрища за скуош • 3 многофункционални игрища на открито, комбиниращи баскетбол, волейбол и футбол • Модерна фитнес зала • Няколко по-малки зали за други спортове – обща физическа подготовка, бокс, борба, йога, пилатес. ️Гарантирани са 20 часа седмично за безплатното ползване на залата от ученици и граждани, а близо 100 часа седмично ще бъде безплатно ползване на многофункционалното игрище. Спортното съоръжение ще бъде построено върху 6 702 кв. м. разгъната общинска площ, а инвестицията, която от Баскетболния клуб „Буба баскет“ ще направят, след спечелен конкурс, е в размер на над 13 млн. лева с ДДС. Срокът за право на строеж е до 30 години, като след изтичането му, залата става изцяло собственост на Столичната община.

Публикувахте от Георги Валентинов Георгиев в Понеделник, 24 април 2023 г.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК