Президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева изрази задоволството си от силното представяне на ансамбъла ни на Световната купа.

"Направихме много силно състезание - като организация и като представяне. Дойдоха най-силните състезателки в света и индивидуално, и ансамбъл, дойдоха много важни официални гости от Международната федерация по художествена гимнастика. Залата се напълни, дойде страшно много публика, за което използвам възможността да им благодаря. Това даде крила на нашите момичета, каза Раева.

Много съм доволна от момичетата - както от ансамбъла, така и от индивидуалното. Специално искам да откроя играта на Невяна Владинова, която показа едно много голямо израстване и се надявам оттук нататък да върви само нагоре. Мария Матева днес загатна за своя потенциал, а за ансамбъла - какво да кажа. Непрекъснато получавах поздравления от членовете на ФИГ на масата. Но нека спрем до тук, да им дадем шанс да се зарадват на състезанието, което измина, да си направим правилния анализ, за да можем да вървим във възходяща линия.

Сега ни предстои една много тежка Световна купа в Казан, а след това най-тежкото състезание, което е след по-малко от 20 дни - Световното първенство в Щутгарт, което е квалификация за Олимпиадата. Намирате ме много щастлива, много доволна и до краен предел изтощена. Просто наистина нямам никакви сили в момента.

Как да коментирам четирите еднакви оценки на Владинова на финалите на отделните уреди - по 17.900 точки? О, да, имало е състезателки, които да са получавали за четирите си изпълнения еднакви оценки като при Невяна, дори са получавали десетки. Четири десетки. Няма да се съглася, има още какво да се желае от Невяна, има какво да оправя, тя върви напред, защото е много отговорна. Нейният успех е закономерен. Тренира много добре. Ако тя работи по този начин и се вслушва в това, което й се казва, а тя го прави, на следващата Световна купа ще видите една Невяна, която ще получава оценки над 18.000.

Проблемът е, че спецификата на нашия правилник е такъв, че много трудно може да се разбере от обикновения зрител. Но публиката наистина показа невероятна компетентност и съвсем естествено е да искат българските момичета да са по-добри. Залата беше пълна, всички бяха много емоционални и много силно подкрепяха нашия отбор. Създадоха неповторима атмосфера и искам да кажа, че всичките ми колежки-чужденци заявиха, че това е невероятна публика и тук задължително трябва да има Световно първенство, дано да го спечелим."