Българският гросмайстор Веселин Топалов завърши реми със Сергей Карякин (Русия) в партия от петия кръг на турнира на претендентите за световната титла по шахмат за мъже в Москва. Бившият световен шампион, който игра с белите фигури, се съгласи на реми на 41-ия ход с руския гросмайстор, информира БТА.

Така след пет кръга Веселин Топалов има актив от 1,5 точки от три ремита и две загуби. Това му отрежда последното осмо място във временното класиране. Лидер е именно Карякин с 3,5 точки, а на второ място е Левон Аронян (Армения) с 3 точки.

Утре в партия от шестия кръг Веселин Топалов ще играе с белите фигури срещу младия холандски гросмайстор Аниш Гири. Наградният фонд на турнира на претендентите е 420 000 евро, като шампионът ще получи 95 000 евро, вторият - 88 000 евро, третият - 75 000 евро.

Победителят от турнира на претендентите ще получи правото да играе мач със сегашния световен шампион Магнус Карлсен (Норвегия), който ще се състои от 11 до 30 ноември тази година в Ню Йорк и ще бъде с награден фонд около 1 милион щатски долара.

В турнира на претендентите в Москва участват осем супергросмайстори: Веселин Топалов, Вишванатан Ананд (Индия), Сергей Карякин, Пьотър Свидлер (Русия), Хикару Накамура (САЩ), Фабиано Каруана (САЩ), Аниш Гири (Холандия), Левон Аронян (Армения).