Действащият световен шампион Рони О`Съливан детронира Марк Селби от трона на Мастърса в Лондон и за пети път в бляскавата си кариера спечели най-престижния не-ранкинг турнир по снукър. Ракетата надделява срещу Веселяка от Лестър с 10:4 фрейма на финала, състоял се пред 1500 зрители в зала "Александра Палас".

В рекордния си десети финал в надпреварата в Лондон О`Съливан затвърди впечатляващото си представяне от последната седмица и се наложи по категоричен начин срещу миналогодишния шампион.

След снощния си успех Ракетата е само на един трофей от рекордьора по брой купи от турнира - Стивън Хендри.

Гения от Чигуел поведе със 7:1 фрейма още в първата сесия на финала и във вечерния дуел контролираше развоя на събитията, за да се превърне в най-ниско класираният шампион в историята на турнира.

О`Съливан е 24-и в световната ранглиста, но получи покана от организаторите в качеството си на световен шампион, с което лиши 16-ия в света Греъм Дот от участие в Мастърсa.

Ракетата заслужено грабна чека за 200 000 паунда, защото за целия турнир загуби само 7 фрейма – „даде“ 1 на Робърт Милкинс, 0 на Рики Уолдън, 2 на Стивън Магуайър и 4 на Селби. Последният пък си заслужи чек за 90 хиляди паунда за достигането си до финала.

Селби се размина с открилата му се възможност да спечели четвъртия си трофей от Мастърса в Лондон, където триумфира не само миналата година, а и още през 2008 и 2010 г.

О`Съливан пък прибавя титлата си към тези от 1995, 2005, 2007 и 2009 г.

Веднага след успеха звездата качи двете си деца - Рони-младши и Лили на зеленото сукно, за да отпразнува с тях победата. Водещата на награждаването пък се пошегува, че Рони трябва по-бързо да получи трофея, за да може да се прибере навреме у дома и да слага малките да спят, тъй като са на училище в понеделник.