ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Русия взе поредна победа срещу наложените от Запада санкции, след като паднаха част от наложените ограничения. Това стана факт на заседание на Международната федерация по фехтовка (FIE), която се проведе онлайн. На нея беше решено, че след средата на месец април на спортистите от Русия и Беларус ще бъде позволено да се завърнат в международните състезания.

Както е известно, забраната беше наложена преди малко повече от една година след началото на руската военна инвазия за територията на Украйна, извършена и с помощта на Беларус. Падането на санкциите ще позволи на спортистите от двете държави да се състезават на световното първенство в Милано през месец юли, както и да участват в квалификациите за олимпийските игри в Париж през 2024 г. FIE очаква препоръка от Международния олимпийски комитет дали руснаците и беларусите ще могат да се включат в състезанията под националните си флагове или като неутрални спортисти.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

Гласуването за завръщането на руските и беларуските спортисти е завършило с резултат 85:51 с трима въздържали се. Вотът, позволяващ на официални лица от двете страни да присъстват на състезанията, е показал 88:48 с двама въздържали се. Украинската федерация по фехтовка е направила два опита да блокира завръщането на Русия и Беларус, но те са се провалили.

Това са поредните санкции срещу Русия и Беларус в спорта, които падат в последно време. Преди един месец на спортистите от двете страни беше позволено да участват с националните си знамена и химни на световните първенства по бокс за мъже и жени, съответно в Ташкент (1-14 май) и Ню Делхи (15-26 март). Преди около две седмици беше свалена и забраната на руския автомобилен пилот Никита Мазепин да участва в международни състезания.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК