Асът на руския елитен тим Катюша Сергей Рудасков спечели първия етап София-Гоце Делчев от стартиралата днес 60-та юбилейна Международна колоездачна обиколка на България. Якият руснак постигна време от 5:05:56 ч. И така изпревари с нищожните 4 секунди българина Евгени Балев от Хемус 1896 Вивело (Троян), който зае второто място.
 
С времето на Балев трети финишира чехът Томаш Бухачек от отбора на Уърпул. Етапът бе доста нетрадиционен и пълен с изненади. Колоната се разцепи още след 25-ия километър от старта. В челото се оформи челна група от 25 бегачи, които постепенно започнаха да трупат аванс пред основната група.
 
Първата премия при с. Железница спечели Владимир Коев-Пиранята от Хемус.Премията при с. Ковачевци пък взе Евгени Пелякин от Несебър. На 79 км наградата на колоездачните братя Венкови грабна Роман Колцов от националния отбор на Русия. Лидерите в челото от 25-има колоездачи продължиха леко и бързо да трупат преднина и при Дупница тя беше вече близо 9 минути.
 
На 110 км разликата между бегълците и основната група набъбна на 18 минути и половина. На 135 км се откъсна португалецът Рикардо Местре от Палмейрас. Именно той първи преодоля височината Предела, следван от съотборника си Андре Кардосо и бившят ас на пловдивския Цар Симеон Стефан Христов, който сега бяга за турския Брисаспор.
 
В Банско премията за активност спечели отново Местре, но след това португалецът бе застигнат. Междувременно 21 км преди финала водещата група се бе разделила на три, като отпред въртяха 10 бегачи, а сред водещите състезатели освен Балев имаше и други от момчета от Хемус – Владимир Коев-Пиранята, Даниел Петров и Светослав Чанлиев. Троянци обаче не успяха да удържат атаката на фуриите от Катюша и така се отвори шанс за силната атака на Сергей Рудасков, донесла му жълтата фланелка.
 
С бялата фланелка за най-добре класиралия се млад бегач ще бъде Мирас Бедербеков, казахстанец от тима на Несебър. Утре е вторият етап: Гоце Делчев – Пловдив, 202 км./БЛИЦ