Щангите първо се орезилиха, после фалираха, а накрая се самоубиха. За първи път от Мюнхен 1955 България няма да има отбор на световно първенство.

"Шампионатът в Гоянг от 17 до 29 ноември ще мине без нас", обяви пред "7 дни спорт" президентът на федерацията Антон Коджабашев.

Според него причината е финансова. След като миналата година всички 11 национали изгърмяха с допинг, а БФВТ плати наложената глоба от 465 000 долара с държавни средства, парите попривършиха.

Парадоксалното е обаче, че часове преди Коджабашев да хвърли бомбата за световното, треньорът на националния отбор и изпълнителен директор на БФВТ Борислав Гидиков се закле, че пращаме в Корея петима щангисти - трима мъже и две жени. Гидиков тотално отрече информацията, че въобще не сме давали заявки. Преди да се свърже с Борислав Гидиков обаче, "7 дни спорт" разговаря с пресслужбата на международната федерация (IWF). Оттам заявиха, че крайният срок за подаване на заявките е бил 25 октомври. На сайта на централата са публикувани списъците с всички участници, в които не присъства нито един българин.

"Федерациите, които по някаква причина са изпуснали крайния срок, подават официални писма. Затова списъците все още не са в окончателен вариант. Имахме малко административни проблеми, но скоро листът със заявките ще бъде обновен. От България обаче няма абсолютно нищо - нито заявка, нито писмо", допълниха от пресслужбата на IWF.

Така сегашното ръководство на федерацията заби последния пирон в ковчега на българската тежка атлетика. След допинг издънките в Сеул, Сидни, Ванкувър и Пекин Коджабашев и компания направиха така, че за първи път от 1955 г. България няма да има отбор на световно първенство. Именно, за да бъдем допуснати до участие на подобни форуми, от БФВТ платиха станалата историческа сума от 465 000 долара. Преди по-малко от месец Коджабашев, генералният секретар Тенчо Тенев и Гидиков тържествено обявиха, че България ще има отбор на световното в Корея. По ирония на съдбата това стана на пресконференция под наслов "Пекин'08 - Лондон'12 - перспективи за развитието на вдигането на тежести у нас". /БЛИЦ