Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Горещо се очертава да е тазгодишното лято за легендата на българската борба Валентин Йорданов. Президентът на родната централа има сериозни неприятности с властите в САЩ. Там върви дело срещу него за присвояване и последвала масова разпродажба на цяла поредица творби на изкуството от галерия в Ню Йорк. Ищец е виден американски нумизмат. Той твърди, че олимпийският шампион в свободния стил от Атланта’96 си позволил да задържи като своя собственост голяма част от изложените във въпросната галерия пластики, статуетки и монети от изключително рядък вид.
 
Човекът се принудил да си търси правата по съдебен път, след като не успял да установи контакт с Йорданов и семейството му зад океана повече от година и половина. Шефът на борбата ни
 
упорито
се укривал,
 
когато му звънели на мобилния телефон и инструктирал съпругата си Здравка да не се занимава с историята, а да остави конфликтът да утихне във времето.
Да, но това не било възможно, защото нумизматът продължил да търси собствеността си. Впрегнал цяла плеяда от адвокати, които да го представляват, доказвайки с документи, че творбите на изкуството по никакъв начин не преминават законно в ръцете на Йорданови. Тяхната версия пък била, че след като финансовият им гуру Джон Дюпон починал, неговите авоари преминават в техни ръце. Вальо и близките му се позовават на последното завещание на шантавелника Дюпон, според което той оставя на тях над 80% от недвижимото и движимото си имущество. Милиардерът бе намерен мъртъв в болничната си стая на психиатрията за затворници в Сомърсет, щата Пенсилвания на 9 декември 2010 г. Според ищеца, Йорданови не са губили нито ден време, за да сложат ръка върху имуществото му във въпросната галерия. Тя била изпразнена още преди Коледа същата година, а най-ценните екземпляри били обявени на престижен търг за ценители в интернет. Само след броени седмици
 
печалбата
била налице
 
и достигала до 200 000 долара. Никой в САЩ не се наема да каже в чий джоб са попаднали средствата, но категорично с тях разполага човек от фамилията на седемкратния световен и седемкратен европейски първенец по свободна борба в най-леката категория до 52 кг.
Делото в Ню Йорк съвсем не е единственото срещу Валентин Йорданов отвъд океана. До края на юни в Пенсилвания се очаква да мине последната инстанция на оспорването на завещанието на Джон Дюпон от неговите кръвни роднини. Те оспорват написаното в него, според което земя и ценни предмети на изкуството на стойност, надхвърляща $ 400 000, са харизани на Вальо Йорданов и съпругата му Здравка Монева, която от години не се е прибирала в България и управлява вещо финансите на семейството край Атлантическия океан.
Делото се точи вече от година и половина. Досега без никакъв успех. Близките на Дюпон не могат да си намерят място от яд, че милионите на известната фамилия, които старателно се пазели още от зората на 19-и век, са се влели в джоба на нашенеца. Те са категорични, че Валентин Йорданов е успял да финтира техния роднина. Милиардерът, който излежаваше доживотна присъда, но бе лекуван в клиника заради доказаната си степен на шизофрения,
 
не бил с
всичкия си,
 
когато сложил подписа си под листа, поверяващ състоянието му на българина.
Досега роднините на Дюпон, представлявани от племенниците Бевърли и Уилям Дюпон, удряха на камък в съдебната зала. Техните обяснения, макар и подплатени нагледно с медицинска документация, че чичо им е абсолютно луд и приживе се е провъзгласявал едновременно за Далай Лама, Исус Христо и Петър Велики, не бяха взети под внимание.
Последният им ход е на път да промени развръзката на едно от най-дискутираните дела в САЩ през последните 50 години. И да преобърне нещата на 180 градуса. Адвокатите им са събрали доказателства, че от 1991 г. насам, до деня на своята смърт, милиардерът-филантроп е променял завещанието си цели 20 пъти! Никой не знае по какъв начин родата на починалия ексцентрик се е сдобила с ксерокопия от всичките предишни заверки на завещанията, но е факт, че те са налице. Мнозина съзират в историята намесата на личния юрист на Джон Дюпон, който доскоро бе изцяло на страната на Валентин Йорданов в казуса. Очевидно обаче нещо се е случило в отношенията им, за да се развалят до степен, че той да премине във „вражеския“ лагер.
Ако съдът в Пенсилвания разпореди, че завещанието е невалидно и че 400-те милиона долара трябва да се върнат отново в ръцете на племенниците на Дюпон, семейството на президента на родната борба на практика ще остане на улицата, пише американската преса. Фамилията се шири в огромна къща, построена върху земя, собственост на Дюпон. Там пребивават съпругата му Здравка, както и синът му Янчо – сочен за бъдещия млад милионер отвъд океана, тъй като Вальо обмислял да прехвърли изцяло върху наследника си авоарите от Дюпон.
Голямата битка за наследството
 
ще се реши не
по-късно от 1 юли
 
Йорданови разчитат много на краен успех в борбата, още повече, че отлично знаят облагите, които се ползват под формата на данъчни облекчения в областта Делауеър. От години регионът се води тип офшорна зона. Вальо и жена му държали именно там парите си в брой, наследени от стария им приятел Джон. Вероятно там са попаднали след продажбата на антиките и онези $ 200 000, заради които върви делото на мистериозния нумизмат в Ню Йорк.
Лека-полека пък в населението на Делауеър и в околностите на щата Пенсилвания се надига вълна на недоволство срещу големия български спортист. То е резултат от публичната петиция, открита от третия племенник на Дюпон – Хенри, който е местен жител. Той се заканил, че каквото и да му коства, ще воюва докрай за справедливост по случая. Хенри започнал да събира подписи в петицията, която да защити роднините на бившия собственик на борческата академия „Фокскечърс“. До момента тя е била подписана от над 20 000 души – всичките до един американски граждани, родени на територията на САЩ, а не емигранти или придобили впоследствие поданство, какъвто е случаят с Йорданови. Популярността на петицията е сигнал, че не е изключена изненада на финалната права на делото.
САШО СЕРАФИМОВ/ШОУ