Най-добрата и титулувана състезателка в цялата история на женската борба в света Станка Златева обмисля отказване. Тя била с разклатена нервна система след провала на завършилото в неделя европейското първенство в Белград. Никой от федерацията не се наема да коментира дали този път ще е като в предишните, в които златната ни Станка се е заканвала, че слага край на изумителната си кариера.

„Край! Дотук бях! Оставете ме на мира“, с тези думи 27-годишната националка се барикадирала в съблекалнята на „Белградска арена“ и отказала да отвори дори на личния си треньор Симеон Щерев. Тя не можела да се побере в кожата си след загубата с туш, която я изхвърли от европейското още в първия кръг. Рускинята Наталия Воробьова сгази българката и четири секунди преди края на редовното време съдията прекрати срещата. Станка беше изпаднала в безпомощно състояние по гръб и береше душа в клещите на тийнейджърката от Сибир.
Гневната реакция на Симо Щерев отприщила лют конфликт между него и Златева, която той отглежда като дъщеря още от първите й стъпки в женската борба.
 
Щерев й отпрал
такъв шамар
в коридора,
 
че слисал случайните минувачи и присъстващи от делегациите на другите отбори.
Треньорът излязъл от кожата си при отговора, който получил на своя въпрос секунди след злополучната схватка, опозорила най-добрата му състезателка:
„Какво правиш, имаш ли акъл.“ Златева отвърнала: „Не, аз съм тъпа.“ Когато отнесла плесницата зад врата, боркинята на свой ред изригнала, избягала в съблекалнята и ревала с часове заключена вътре. Златева си изключила мобилния телефон, за да не я безпокоят от България и да си спести съчувствените съобщения. Обадила се единствено на майка си и именно пред нея обявила, че иска да се откаже.
Очаква се Станка да се оттегли в родното си село Крушаре, Сливенско, за дълго. Тя вече е там. Замина веднага след завръщането на отбора от Белград. Не отговаряла на телефонни обаждания и обявила, че се чувства страшно изморена психически. Отношенията й със Симо Щерев са ледени след случилото се на сръбска територия.
„Ще се оправят. И преди е имало търкания. Симо ще овладее ситуацията“, убеден е човек, който е сред близките и на двамата.
Симо Щерев пък изпитвал угризения, че е шамаросал боркинята. Той и друг път е изпускал тежката си ръка спрямо нея, но тогава тя още беше малка. За последно Златева яде бой от емоционалния си наставник през 2008 г. на олимпиадата в Пекин. Тогава кадрите как треньорът хваща с една ръка лицето на очевидно изпадналата в амок състезателка и я вади от унеса с три бързи плесници, обиколиха световните агенции.
По ирония на съдбата точно в Пекин бе техният последен голям скандал и в Пекин Станка бе намачкана с туш. Тогава китайката Ван пробва направо да я задуши във финала за титлата в кат. до 72 кг. Четири години по-късно в Белград българката изпита същия ужас срещу новото руско откритие – Воробьова.
„Страх ме е.
 
Ще се проваля
в Лондон и няма
го преживея!
 
Всички искат от мен олимпийското злато, а аз се страхувам, че не ставам за шампионка“, покъртително признание, което е излязло от устата на голямата Станка Златева в диалог с най-близкия й приятел в националния тим – Михаил Ганев. Мишо, който се пребори за сребро при 84-килограмовите в Белград, единствен настоявал до последно тя да отключи вратата на съблекалнята. Когато накрая успял да я убеди, седнал до нея и мълчаливо зачакал тя да му сподели мъката си. Ганев и Златева са много сходни като характери. Не обичат интервютата и странят от журналистите и медийното внимание, говорят рядко, понасят сами всеки свой провал и успех. Думите на Станка обаче шокирали Мишо, който не очаквал, че тя може да е толкова разстроена, въпреки отпадането от европейското.
„Кошмарът Пекин не е спирал да я преследва. Това е така. Или се събира психически и доказва на всички, че е най-добрата. Или най-добре да реши с какво друго ще се занимава, освен с борбата“, казва ядосания след олелията в сръбската столица президентът на българската федерация Валентин Йорданов.
Всички, които познават нрава на Станка и Симо се успокояват, че острите камъни ще се помирят най-късно до края на месеца. Златева ще се завърне обратно в София и ще продължи да се подготвя за олимпийските игри. Но понеже Щерев се чувствал виновен, първата крачка може би ще дойде от негова страна. „Бат Симо ще я остави още някой друг ден и после ще отиде да си я прибере “, издават още неща от кухнята на тима останалите възпитаници на легендата.
В Лондон Станка Златева ще се бори. Всичко останало ще е равносилно на революция в българската борба, твърдят специалистите. На никого от тях не му минава през ум, че томахавката между състезателка и треньор няма да бъде заровена и фиаското в Белград ще бележи краят на отношенията им. Торнадото от Крушаре обаче ще свали завинаги трикото след Игрите на Острова, независимо как се развият те за нея. Златева говори, че спира вече години наред, а тази муха й влезе в главата след падението в Пекин. След седем европейски титли и пет световни най-успешната жена в един от най-мъжките спортове се чувства изхабена и демотивирана. Не знаела какво ще прави след това. Споделяла, че иска да се запише да учи висше образование, но не в НСА, а в някой сериозен ВУЗ в столицата. Отдавна обмисляла и
 
да научи
чужд език,
 
защото се притеснявала, че трудно се справя даже с английския, който повечето й съпернички говорили с лекота. Категорично отхвърляла предположенията, че ще стане помощник на Симо Щерев и ще влезе в треньорската гилдия. „Не съм за треньор. Аз такива нерви нямам“, отсичала Станка всеки път, когато се отворел разговор по темата.
Намеренията на Станка Златева бъркали като с нож в раната на самия Симо Щерев. Той не можел да слуша, когато тя заговорела за отказване. Според него, боркинята има потенциал и сила да издържи още един олимпийски цикъл след Лондон и никой да не я достигне на върха. Опитвал всячески да я успокои и да притъпи желанието й да напусне спорта, но неуспешно.
„Тя е толкова млада, защо е това бързане. На олимпиадата в Лондон ще е на 28, на олимпиадата в Рио през 2016, живот и здраве, ще е на 32 – чудесна възраст, в женската борба не е престаряла да дава доброволно път на другите, които й дишат прахта“, нареждал Симо пред колеги и приятели.
Той не бил съгласен и с версията на неговата любимка, че заради борбата не можела да се задоми. Не толкова паниката, че ще загуби от поредната мускулеста рускиня или азиатка на тепиха, а самотата в личния живот удряли по самочувствието на златното момиче на България. Златева се чувствала непълноценна, гледайки как съотборниците й, а и колежките й от женския отбор намирали своите половинки. Почти всички си имали гаджета, някои като несподелената й любов Радослав Великов даже се ожениха и създадоха потомство. Само тя продължавала да е сама и това много я затормозявало. Боркинята си била втълпила, че заради страшния имидж на желязна жена

момчетата
бягали от нея
и се страхували
 
„Ами как да ме харесат мен? Какво има да ми харесват. Като мъж съм. Излизам, бия се, гледат ме с някакви мускули“, изповядала болката си боркинята пред единствената жена, на която имала доверие – съпругата на Симо Щерев – Мария. Тя намирала път към сложната душа на синеоката националка с много такт и търпение. Именно на Мария първо се обадил и Симо след разправията в Белград. „Ударих я. Не зная какво да правя“, въздъхнал треньорът, но този път жена му не застанала на негова страна. Мария упрекнала Симо, че е вдигнал отново ръка срещу Станка като му повишила тон по телефона.
„Как не се научи, че тя е момиче“, троснала му се тя и му хлопнала слушалката.
Големият спор в семейство Щереви е един и същ от години, откакто Златева живее при тях като родна дъщеря. Мария е твърдо против в залата мъжът й да третира Станка все едно е момче, вместо да има по-специален подход към нея. Съпругата твърдяла, че това вреди на психиката й, която била откровено мъжка на моменти и това пречело да създаде интимна връзка. Щерев пък бил категоричен, че тръгне ли да се държи по-меко с нея, ще я разглези и ще я размекне, точно когато не бива.
ВАЛЕРИЯ ЛОЗЕВА/ШОУ