Словения се класира за осминафиналите на световното първенство по хандбал в Доха (Катар). В кърваво балканско дерби тимът на селекционера Борис Денич победи Македония с 30:28 (16:15). Срещата се игра пред около 2000 зрители в зала „Ал Бин Хамад Ал Атия“. От тях поне 200 бяха навиячите от Македония, които в пъти превъзхождаха словенците, но си тръгнаха накрая разплакани.
 
Ключът към словенската победа се оказа здравата защита и отличните изяви на вратаря Горазд Шкоф. Стражът на френския Нант спаси куп положения, включително и две дузпи на суперзвездата на противника Кире Лазаров. Нападателят на Барселона беше обезличен от твърдите защитници на „бяло-сините“ и успя да вкара само 7 гола. С толкова се отчете и и Гоце Георгиевски, но рижият младок се представи значително по-силно от легендарния си съотборник.
 
Срещата беше и своеобразен сблъсък между водещите голмайстори на първенството Драган Гаич и Лазаров. Безапелационен победител излезе словенецът, който вкара 9 и вече има 52 попадения от началото на Мондиала. Страхотно се представиха още лидерът на Монпелие Юре Доленец (5), Юре Натек (4) и капитанът Урош Зорман.
 
Интересен момент се получи в 8-ата минута на второто полувреме, когато Хилип Миркуловски от македонците получи червен картон и в яда си изрита лентата си на ръката високо в официалната трибуна. В крайна сметка по-мощният словенски тим заслужено пречупи македонците, които пък са най-възрастният отбор на първенството. На четвъртфинала Словения ще се изправи срещу победителя от сблъсъка Франция – Аржентина, който е утре.
 
Домакините от Катар също продължават напред. Те победиха коравия отбор на Австрия с 29:27 и ще играят в следващата фаза срещу победителя от Германия – Египет. В друг интересен мач от днес Хърватия надви трудно Бразилия с 26:25. Испания пък отнесе Тунис без проблеми с 28:20.
 
УТРЕШНИТЕ 1/16-ФИНАЛИ:
Германия – Египет
Полша – Швеция
Франция – Аржентина
Исландия – Дания

Милен Димитров, специален пратеник на БЛИЦ в Катар