Революция подготвя Международната асоциация по аматьорски бокс. Според новото правило жените ще се състезават с поли, а не с шорти. Това ще се случи още на Олимпиадата в Лондон следващото лято, когато дисциплината ще бъде въведена в най-престижната спортна надпревара.

Идеята предизвика сериозен отпор от страна на състезателките, които я определиха като “сексистка”. Трикратната световна и петкратна европейска шампионка Кати Тейлър е сред големите противници на правилото.

”Срамно е да ни налагат носене на късни поли, за да привличаме повече внимание. Това е въпрос на личен избор. Аз не слагам пола дори когато излизам вечер, как може да ме карат да се състезавам с нещо, което не ми е удобно”, заяви Тейлър.

“Гадно е, че ни дават възможност да избираме. Не е честно да ни се заповядва по този начин. Да сте видели футболистки да играят с поли, за да привличат повече зрители? Не! Защо тогава карат нас?”, попита европейската номер 1 в лека категория Никола Адамс.

Подобен спор в последните месеци възникна и около бадминтона. Там обаче повечето състезателки по традиция носят поли по време на състезания.