ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА

Станка Златева ще продължи да се състезава. Петкратната световна шампионка по борба е взела решението си след разговор с шефа на родната федерацията Валентин Йорданов, по време на която е било обсъдено бъдещето й. Златева обаче е изтъкнала, че за момента се нуждае от дълга почивка, след което ще се завърне на тепиха.

Както е известно, Станка заплашваше, че няма да се състезава повече за България, след като федерацията по борба взе изненадващото решение да освободи треньора й Симеон Щерев. Златева настояваше спецът да бъде върнат на поста, но това не се случи и Валентин Йорданов и компания назначиха Серафим Бързаков на негово място. Шефът на родната борба настоя Станка да обяви решението си като каква ще продължи. Тя трябваше да избира измежду три варианта - да бъде състезател, да стане помощник на Бързаков или просто да бъде треньор в националния тим. В крайна сметка Златева реши да продължи да се бори и всички се надяваме да носи още повече слава на България.

След дългата си почивка тя стартира подготовка си за Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година.

Междувременно заместник-министърът на спорта Лазар Каменов се срещна с новите треньори на националните отбори по борба в комплекс "Диана". На разговорите присъстваха и представителите на катедрата по борба към НСА, както и представителите на научно-приложната лаборатория по борба.

На срещата бе обсъдена бъдещата работа на специалистите в този спорт, както и взаимодействието на работата между отделните звена.

Срещата бе инициирана от самия заместник-министър. Каменов сподели, че държавата смята да наложи 4-годишна програма за финансиране, което да се формира на базата на класирането от олимпийските игри, а не както досега - всяка година от резултатите на световни и европейски първенства. Така младите състезатели, чиято кариера започва при мъжете, също ще бъдат обезпечени, а след година-две вече ще са потенциални медалисти. Освен това треньорите на мъжките отбори ще трябва да следят подготовката на кадетите и юношите.

"Така на световни и европейски първенства няма да пращаме едни и същи състезатели, които са сигурни призьори и ще ни донесат точки за финансирането", поясни Валентин Савов, генерален секретар на БФ Борба.

"Но вече ще имаме възможност да залагаме и на млади, перспективни борци, които ще се обиграят и след две години ще имат призови класирания", добави Савов.

В бъдещата работа на националните треньори ще има и тясно сътрудничество с комисиите по свободна, класическа борба и жени към федерацията. Преди всеки лагер ще се прави подробен разбор за предишния и ще се прави стриктен план за следващия. На сбирката в комплекс "Диана" присъстваха близо 20 специалисти.