Световният рекордьор на 400 метра свободен стил за юноши Петър Мицин се надява на добро представяне на предстоящото Европейско първенство по плуване в малък басейн в Букурещ (от 5 до 10 декември).

"Не се хвърлям с големи очаквания за Европейското, ще опитам да подобря личните си постижения. Чувствам се по-добре и по-бърз в 25-метров басейн. Голямата ми мечта е да бъда на финал в една от дисциплините на Олимпиадата в Париж. За медал трябва да се потрудя доста, времето ще покаже", коментира 18-годишният Петър Мицин в Пресклуб "България".

Талантът от Велинград и личният му треньор Николай Вакареев бяха избрани за спортист и треньор на месец септември заради успехите на Световното за юноши в Нетаня (Израел), където Мицин спечели златен и два сребърни медала.

"Всичко върви по план. Проведохме лагер на Белмекен, после тренирахме една седмица в Сандански и до края на ноември сме в Бургас, където ще се проведе държавното първенство на 25-метров басейн, след което ще участваме на три дисциплини на Европейското на 25-метров басейн в Букурещ - на 400 и 800 м свободен стил и на 200 м бътерфлай. Надяваме се на добро представяне, имаме шансове за финал на 400 и 800 свободен стил", oбясни Вакареев.

Общо петима състезатели ще представят България в Букурещ. Освен Пепи, ще участват още Габриела Георгиева, Теа Николова, Диана Петкова и Калоян Левтеров. 

"Основното състезание е Олимпиадата, там са насочени усилията, надяваме се на добри резултати в Париж. Но да не тръгваме с голяма кошница. Имаме двама състезатели с нормативи за Париж, а още 3-4 имат потенциал за покриване на нормативи. Конкуренцията е жестока, всичко е въпрос на моментна форма, донякъде и на късмет", каза председателят на Българска федерация по плувни спортове Георги Аврамчев.

"Освен фантастичните резултати на Петър Мицин, останалите момчета и момичета от националния отбор също се представиха много добре. За първи път в историята тази година имахме и два финала на артистичното плуване на Световното първенство при девойките. Имахме и четири финала на Европейското по скокове във вода. Това показва, че всички плувни спортове, събрани в нашата федерация, се развиват изключително добре и вървят нагоре, така че се надяваме на още по-добро финансиране за новия  олимпийски сезон", заключи Аврамчев.