Безконтролният износ на шампиони от България приключва. Това реши правителството вчера, приемайки Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за физическото възпитание и спорта.

"Занапред висококласни спортисти ще могат да се състезават за друга държава само след изрична санкция на спортния министър. А висококласният спортист е медалист или призьор от олимпийски игри, от световно или европейско първенство",  каза министър Свилен Нейков за "Труд".

"Досега имаше възможност отделните федерации да договарят състезателните права на елитни свои спортисти с други държави. Вземаха се комисиони под масата и хоп, шампионът вече не е българин. За последно така се продадоха щангисти в Азербайджан. И гребци пак там, но от тях само един беше висококласен. И освен всичко това на следващото голямо състезание българинът вече ти е съперник. А в този елитен спортист държавата е инвестирала пари, треньорски труд и база. Това просто няма как да продължава повече. И ако се случва, ще става само след подпис на спортния министър. Между другото - навремето не отидох да работя зад граница, защото не можех да си представя да тренирам състезатели, които ще се борят после срещу българите...", добави министърът./БЛИЦ