Треньорът на националния отбор на Босна и Херцеговина по колоездене Хайрудин Търле е обвинен в разстрел на военнопленник, съобщи прокуратурата на кантона Тузла.
 
56-годишният Търле в момента живее в Тузла. Според обвинението през април 1993 г. като член на армията на Република Босна и Херцеговина той е убил военнопленник от състава на армията на Република Сръбска. По този начин е нарушил международното право и Женевската конвенция.
 
Уточнява се, че Търле от упор е застрелял с автомат Драго Стеванович, а към други пленници, свидетелите на убийството, е проявил нечовешко отношение. Престъплението е извършено в град Бан-Бърдо, който е разположен в североизточната част на Босна и Херцеговина.
 
Това не е първият случай, когато треньор на спортен отбор на една от бившите югославски републики е заподозрян във военни престъпление. През 2009 г. прокуратурата в Черна гора започна разследване срещу треньора на националния отбор на страната по тенис – бившия пилот от Югославската народна арма Зоран Славулица, заради участието му в авиационните удари по хърватския град Дубровник през 1991 г.
 
В началото на настоящата година черногорските медии обявиха, че съдът в Дубровник е излязъл с постановление за прекратяване на производството по углавното дело срещу Славулица и още 20 бивши военни пилоти от Черна гора, Македония, Сърбия и Словения.