Ана Ушенина ще спори с българската гросмайсторка Антоанета Стефанова на финала на световното първенство в руския град Ханти Масийск. Украинката успя да победи китайката Цзю Вънцзюн в тайбрека и с общ резултат 2,5:1,5 се добра до мача за титлата.

На полуфинала Ушенина и китайката завършиха два пъти наравно и се стигна до тайбрека по ускорен шах. В него Ушенина успя да спечели едната партия, а в другата завърши наравно и се класира на финала.

Стефанова с лекота си беше извоювала правото да спори за златото, след като се наложи с 1,5:0,5 над Харика Дроновали (Индия).

Финалният мач Антоанета Стефанова и Ана Ушенина ще се състои в 4 партии по класическата контрола на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) в четири дни - 27 ноември, 28 ноември, 29 ноември и 30 ноември.

В случай на равен резултат във финалния мач - 2:2 точки, ще се играе тайбрек до излъчване на световната шампионка по нокаут-системата. Тайбрекът ще бъде на 1 декември. Партиите ще започват в 15,00 часа местно време. Утре, понеделник, двете претендентки за световната титла ще имат почивен ден.