ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Трагедия се случи на най-голямата конна надпревара във Великобритания Гранд Нешънъл, след като умряха три състезателни коня в Мърсисайд, а над 118 души бяха арестувани след протести на активисти, защитаващи правата на животните.

Гледаното от 70 хиляди по трибуните и още милиони по телевизията състезание бе помрачено от фатално падане още на първото препятствие на коня Хил Сикстийн, за чиято смърт бяха обвинени активистите след забавен старт. В предишните два дни от надпреварата пък живота си загубиха още два състезателни коня - Дарк Рейвън и Енвой Спешъл.

Стартът на надпреварата бе даден със закъснение, след като около 15 активисти нахлуха на хиподрума и се залепиха за препятствията, което наложи намеса на полицията. Стотици други протестираха пред съоръжението и вътре в него.

200 лв Начален Бонус Спорт!

"Общо 118 души са арестувани по подозрение за нанасяне на щети и нарушаване на обществения ред", обявиха от полицията в Мърсисайд.

"Знам, че всички присъстващи тук обичат конете, но мъченията, които изпитват те, трябва да шокират всички ни. Точно затова реших да сложа тялото си между тези коне и тяхната смърт на хиподрума", заяви студентката Сара Маккафри, която бе от протестиращите.

Според статистиката от началото на година в конни състезания в страната са загинали 49 коня, а надпреварата Гранд Нешънъл е особено опасна за конете заради изключително трудните препятствия, които често предизвикват падания, някои от които с фатален край. "Дори тези, които оцеляват, ще страдат до края на живота си", обясниха протестиращите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала ТУК