Валентина Рашкова се класира на 7-о място във финала на смесена успоредка на Световната купа във Варна. Българката изигра отлично съчетанието си, но направи грешка при приземяването, която не й позволи да заеме още по-предно класиране.

„Доволна съм от цялостното си представяне, но не и от начина, по който завърших. Никога не съм допускала подобна грешка на състезания. Амбицията ми да направя отскока перфектно ми дойде в повече. Ентусиазмът и на публиката ми повлия. Вече работя по много по-сложни елементи, които значително ще повишат началната ми оценка и ще имам възможност да се боря с най-добрите“, сподели Валентина.

Победителка в дисциплината стана европейската шампионка за девойки на този уред от първенството в София през 2014 година Дария Скрипник (Русия), която изпревари сънародничката си Евгения Шелгунова и Джулия Щайнгрюбер (Швейцария).

"Смесената успоредка не е силата на Джулия, затова съм доволен от бронзовия й медал. Като цяло се представя добре тук. Желанието ни е да се подготви максимално добре за Европейското първенство. Като домакини очакванията към нея са големи. Притеснението в нея от тази отговорност със сигурност също огромно. Но за нас, като специалисти, Олимпийските игри са най-важни“, допълни българският й треньор Золтан Йорданов.

Смесена успоредка:

Дария Скрипник (Русия) – 15.067

Евгения Шелгунова (Русия) – 14.067

Джулия Щайнгрюбер (Швейцария) – 14.000

Преди финала на смесена успоредка се проведе надпреварата на прескок. Европейската шампионка в многобоя и златна медалистка в тази дисциплина от първите Европейски игри в Баку, Джулия Щайнгрюбер, триумфира по категоричен начин. Тя заслужи първото място с резултат 15.134. Втора остана представителката на Виетнам Тан Ти Ха Пан (15.400), а трета е полякинята Катаржина Юрковска-Ковалска (14.167).

„Безупречна Щайнгрюбер. Направи показно как се играе многобой с максимална трудност. Нашите момичета се представиха добре. Без да допускат сериозни грешки. Определено има по-голяма сигурност в съчетанията, което е добре за предстоящото Европейско първенство. Там ще разчитаме на Валентина Рашкова и Грета Банишка“, сподели треньорката на женския ни национален отбор Нели Танкушева.

Прескок:

Джулия Щайнгрюбер (Швейцария) – 15.134

Тан Ти Ха Пан (Виетнам) – 14.400

Катаржина Юрковска-Ковалска (Полша) – 14.167

В неделя (15 май) ще се проведат финалите и на останалите два уреда при дамите – земна гимнастика и греда.