Рони О` Съливън и Джон Хигинс за пореден път доказаха, че са двамата най-добри играчи в професионалния снукър през последните години. Те написаха нова страница в историята на този спорт след невероятен 1/2-финален мач на шампионата на Обединеното кралство. В крайна сметка Хигинс изхвърли съперника си с 9:8 фрейма и така ще се изправи на финала срещу Дин Дзюнхуей.

По всичко личеше, че действащият световен шампион ще повтори унищожителната си победа над Ракетата с 9:2 фрейма от финала на "Гран При" през 2005 година, след като поведе с 6:2 след първия сеанс.

Това впечатление се затвърди и в началото на втората сесия, когато 34-годишният Хигинс увеличи преднината си до 8:2.

Вместо това обаче О' Съливън демонстрира гениалността си на масата и доведе мача до пълния му формат от 17 фрейма, спечелвайки шест поредни партии. Единственото, което феновете на играта не видяха, бе максимален брейк от 147 точки. Ако все пак Рони бе успял да постигне този феноменален обрат, той без съмнение щеше да е най-впечатляващият в кариерата му до момента.

Завързан девети фрейм откри втората сесия на сблъсъка. Все пак Хигинс се оказа по-стабилен, а по-късно затвърди превъзходството си с брейк от 109 точки за 8:2. Това сякаш освободи О` Съливън психически и той заигра с повече лекота, като постепенно намери и обичайния си ритъм. Серии от 57 и 47 точки, след което и страхотното пълно разчистване и 134 точки намалиха пасива му на 4:8.

Без съмнение ключов за развитието на мача бе 13-ият фрейм. При 14 точки в сметката си 34-годишният англичанин си постави снукър по всички цветни. Последваха шест неуспешни опита за измъкване от ситуацията със съответно номиниране на кафява и жълта. При седмия опит О' Съливън докосна неволно черната топка с ръкава на ризата си и моментално призна това на съдията Ян Верхаас. С това той "се спаси" от поредния си крах при излизането от снукъра и означаваше, че няма да играе по цветните. Спечелилият цели 31 точки от фаулове на съперника Хигинс бе принуден да играе сейфти, след като му бе обяснено, че при тази ситуация няма да бъде отсъден фаул и пропуск, а само фаул. Все пак играта по цветните реши изхода на партията и световният номер 1 съкрати изоставането си с още една партия - 5:8. Във фрейм номер 14 също имаше интрига, като и двамата състезатели не бях прецизни при някои от ударите си. Все пак О'Съливън излезе победител в надлъгването, като същото се случи и в 15-ата партия. Първо серия от 32, а след това и още 63 точки направиха резултата 8:7 за Хигинс.

Шотландецът получи възможност да сложи край на мача в 16-ата част, но излезе от позиция при актив от 18 точки. Феноменален и същевременно нелеп флук при опит за сейфти вдъхна още повече увереност на О'Съливън. Той реализира нови 57 точки и така доведе двубоя до решаващ 17-и фрейм. Въпреки че не успя да повтори историческия си максимум от 147 точки в решаващия фрейма на 1/2-финала отпреди две години в Телфърд, О'Съливън доказа, че може да се бори и притежава несломим характер. Ракетата не се пласира добре в началото на фрейма, а след това не се възползва и от чудесен шанс да развие играта си, изпускайки розовата топка. Хигинс само това чакаше и с брейк от 56 точки, след което и с една от последните червени, ознаменува победата си. Интересен бе фактът, че О'Съливън можеше да се опита да измъкне последния фрейм след грешка на съперника му. На масата имаше достатъчно топки, а той се нуждаеше от само един снукър, но все пак англичанинът предпочете да стисне ръката на Хигинс и да се признае за победен.

Финалът между Дин Дзюнхуей и Джон Хигинс е във формат 10 от 19 фрейма и отново се играе в две сесии./БЛИЦ