Една от звездите на Челси Оливие Жиру се включва в благотворителнатa кампания на Христо Янев, съобщи бившият национал на пресконференция днес, след като се завърна от успешното покоряване на връх Монблан (4810 метра). Двамата бяха съотборници във френския Гренобъл в периода 2006-2008 г. Янев е получил подкрепа и от други звезди относно благородната си кауза - изграждането на съвременен терапевтичен център за деца с късно проговаряне, аутистичен спектър и емоционално-поведенчески проблеми в развитието.

"Говорил съм с много хора от света на футбола за помощ, но не непременно за финанси. Получих много силна подкрепа от Митко Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров. А също така и от Оливие Жиру. Очаквам екипи на някои големи футболни отбори от целия свят, които ще бъдат подписани от звездите", обясни Христо Янев.

След изкачването на най-високия връх в Западна Европа - Монблан, бившият футболист и треньор на ЦСКА се представи в ново амплоа. Янев обяви, че ще подкрепи проекта на фондация „Вълшебен свят“ и Министерството на младежта и спорта „Побеждаваме агресията заедно!“, който организаторите официално представиха на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. В рамките на проекта ще се проведат редица демонстративни турнири, дискусии, кръгли маси и обучения за младежи, където основен фокус ще е не само забавлението на участниците чрез електронни спортове, но и демонстрирането на социалноотговорно поведение и ограничаването на агресията.

Инициативата се провежда с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта и корпоративни партньори и приятели на фондацията, а част от организацията ще бъде и един от най-перспективните клубове по електронен спорт, Team Vrkolak. Острието на отбора и многократен шампион на FIFA Стилиян "Drujinkata" Василев също взе участие в днешното събитие и обеща да помага на Христо Янев за новото му предизвикателство.

„Електронните спортове не са моята стихия, но ще помогна на каузата колкото мога, разчитам на съдействие от Стилиян и организаторите“, коментира с усмивка Янев и допълни: „Поздравявам ги за добрата инициатива и ми се иска да има все повече и повече подобни добри примери“.

Футболният национал наскоро обяви създаването на сдружение „Седем истории“, което ще помага на деца с аутизъм и има за цел изграждане на дневен център за деца с проблеми в развитието и комуникацията. „За нас е огромна чест и удоволствие, че Христо за пореден път застава зад социалните инициативи, които организираме. Ние също ще го подкрепим като поставим урна за дарения на всяко от събитията ни през годината, както и ще съдействаме с лични средства, контакт с корпоративни дарители и приятели на нашата фондация, които биха били от полза за проектите на сдружение „Седем истории“, коментира по време на пресконференцията Елена Тодоровска от организаторите фондация „Вълшебен свят“ и сподели, че първият турнир от тазгодишната кампания е на 2 август в София.

„Побеждаваме агресията заедно!“, е поредният проект на организацията, насочен срещу агресията и в полза на деца и младежи в риск. След многото успешни социални инициативи, през последните три години фокус на екипа бе кампанията „С усмивка“. В нея младежи от София, Стара Загора, Варна, Пазарджик и Бургас спортуваха и се забавляваха заедно, с фокус върху толерантното отношение. А най-значимото събитие от серията бе мащабният едноименен спортен празник през септември 2018, когато редица известни имена от спорта и шоубизнеса, начело с Димитър Бербатов и Ник Левентис, отправиха послания срещу агресията.