Името на българския шахматист Борислав Иванов отново бе забъркано в съмнения за измама, но отново без доказателства. За него пише в електронното издание на авторитетния в. “Ню Йорк таймс”. Първа е новината, че 9-годишно американче е счупило рекорда на страната за получаване на званието майстор по шахмат. Следващата е, че Иванов е спечелил турнир по бърз шахмат в Испания на 16 и 17 март срещу силни гросмайстори, което отново провокира съмнения дали е честно, пише “Труд”.

Следващата част на материала е свързана с открито писмо на Асоциацията на професионалните шахматисти (АПШ), изпратено на 24 март до президента на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов за борба срещу измамите по време на партии. В писмото обаче няма нито дума за Иванов.

Неговото име стана световно известно в края на миналата година, когато той спечели турнир в Хърватия, но бе набеден за измамник. Иванов е бил привикан в стая, където е бил принуден да съблече и дрехите си, за да го проверят за електронни устройства. Нищо не бе намерено, а организаторите му се извинили и го поканили пак.