Гросмайстор Антоанета Стефанова стартира със загуба на първия шампионат по ускорен шахмат на Дунавските страни в Козлодуй с награден фонд 5 хиляди евро. Тя претърпя тази сутрин поражение с белите от Младен Палац (Хърватия) в партията си от първия кръг, на която символичен първи ход направи изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

Във втория кръг Стефанова завърши реми с черните срещу сърбина Иван Иванишевич. Днес следобед тя ще изиграе още три партии - с белите срещу Мирча-Емилиан Парлиграс (Румъния), с черните срещу Виорел Йорданеску (Молдова) и с белите срещу Марлкус Рагер (Австрия). Лидери след първите два кръга са Юри Вовк (Украйна), Рихард Рапорт (Унгария) и Парлиграс с по 1,5 точки. Стефанова е на предпоследната девета позиция с 0,5 точки.

Уникалното шахматно събитие се организира под егидата на Европейския шахматен съюз и неговия президент Силвио Данаилов В турнира участват 10 гросмайстори, по един представител от всяка дунавска страна. Контролата е 25 минути на партия за състезател и с добавяне на 10 секунди след всеки изигран ход. Победителят ще бъде определен в събота след изиграването на девет кръга по системата "всеки срещу всеки".